Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Fridlevstad 24:1
Alternativnamn: Trollebo stad
Geografisk plats: Fridlevstad socken, Blekinge
Labyrint, 6,5x6 m (N-S), med korsformig grundplan, lagd i åtta varv av 0,1-0,2 m st stenar, Ingång i V. Beskrivning efter avtorvning och upprättande av plan år 1976, i samband med specialkartering av labyrinter. Vid avtorvningen framkom fynd av bl.a. ett järnband, 200x10-15 mm, krökt i ena änden och tillplattat i den andra. I rapporten från 1976 finns planritning och sammanställning av sägner om labyrintens tillkomst.
Vid revideringen 2011 var labyrinten helt övervuxen av ljung och mossa, men intakt..
Tradition: Berättelser om labyrintens tillkomst från skriftliga källor, se Referens: De gamle hade för sig att fästfolk träffades här. Medan pojken väntade på flickan jobbade han med labyrinten. (T Månsson) En gång fanns i trakten två gårdar vars folk låg i fejd med varandra. En pojke och en flicka från de båda gårdarna föälskade sig i varandra, och då de förbjöds att träffa varanda började de träffas i smyg uppe i skogen. Medan pojken väntade på flickan byggde han labyrinten. (K I Torvaldsson) Labyrinten lagd av en vallpojke. (G Wirde) Flickor brukade skämtsamt säga att om karlarna var så nyktra att de kunde klara sig igenom labyrintens gångar så ville de ha dom, annars inte. (R Svensson)
Terräng: Krön av lätt kuperad moränrygg (N-S). Skogsmark (granskog).
Orientering: 50 m NV om ägogräns (NÖ-SV). En stig från Perstorp leder fram till labyrinten, vid besiktning 2011 dock något igenväxt.
Antikvarisk kommentar: En informationsskylt har satts upp några meter från labyrinten, men den stod vid besiktningen 2011 nästan gömd inne i tät ung granskog.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.