Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
RAÄ nummer: Morlanda 543
Geografisk plats: Morlanda socken, Bohuslän
Fartygslämning, ca 30 x 10 m stor, vilken enligt en artikel i Bohusläningen 1984-02-07 påträffades vid muddring i december 1983. Vattendjupet innan muddring var enligt uppgift ca 1,5 meter. Muddring skall ha utförts till ca 2,5 meters djup, varför merparten av lämningen kvarligger. Enligt dykare Ulf Mattsson, som intervjuas i artikeln, ligger barlasten av sten kvar i fartyget medan skrovet har delat sig och "fallit åt var sitt håll". Bordläggningen är enligt samma källa framställd i furu och har dimensionen 4 tum 11. Endast mindre delar av skrovet är av ek. Järnförbindningar tycks saknas helt, vilket eventuellt kan tyda på hög ålder. (RAÄ dnr 326-1587-2009).
Tradition: Enligt Stefanus Sax, som vid fyndtillfället var 74 år och boende i Ellös, rör det sig troligen om en galeas som blev vrak i början av 1900-talet. Fartyget ägdes av två "amerikasvenskar", Johan och Simon Hellman, som seglade kol med det. Efter att fartyget sprungit läck lades det tvärs i hamnen och brukades som kolupplag. Enligt uppgiftslämnaren var fartyget vrak redan när han var barn (dvs. på 1920-talet).
Orientering: Inom Ellös marina.
Antikvarisk kommentar: Utifrån uppgifter från lokalbefolkningen gjorde Länsstyrelsen bedömningen att fartygslämningen vid den aktuella tidpunkten var yngre än 100 år, och således inte var att anse som fast fornlämning. I händelse av exploatering bör lämningen återlokaliseras och en förnyad antikvarisk bedömning göras.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.