Begravningsplats enstaka (L1976:8477)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Sundre 44:1

Geografisk plats: Sundre socken, Gotland

Gravsten, undersökt och borttagen, medeltida (?), kalksten, 2,4 m l, 1,4 m br och 0,1-0,2 m tj. Plan ovansida, starkt vittrad. Spår av ornering i kanterna. Stenen ligger över en nedgrävning?

Tradition: Enligt en muntlig sägen ska en sjökapten ligga begravd på platsen, något som inte bekräftats vid denna undersökning. (RAÄ dnr 3.4.2-3994-2016)

Terräng: Svagt SSÖ-sluttande grusmark. Gles enbuskvegetation.

Orientering: 37 m Ö 20cg N om ägogräns.

Antikvarisk kommentar: En tolkning är att lämningen utgörs av en kenotaf, d v s en tom grav som anordnats som ett minne över en person vars kvarlevor gått förlorade eller begravts på annan plats. Kenotafer under medeltid är en mycket ovanlig företeelse och är mest känt från kungliga sammanhang. Det kan också möjligen röra sig om en s k gravvård, d v s att stenen är en markering för en grav, men som vid någon tid flyttats från sin ursprungliga plats och därmed förlorat sin funktion i sitt nuvarande läge. Om det inte rör sig om en kenotaf eller en gravvård, så blir stenhällen svårare att förklara, eftersom ingenting tyder på att det rör sig om en grav som blivit plundrad. (RAÄ dnr 3.4.2-3994-2016)

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS