Offerplats (L1986:2796)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Bunkeflo 150

Geografisk plats: Bunkeflo socken, Skåne

Offerplats, ca 100 x 50-80 m (NNO-SSV) (uppskattad utsträckning), bestående av brunnar med rituella nedläggelser och ett område med bevarade lager och spår efter aktiviter i form av gropar, härdar och stolphål. Brunnarna ligger i och invid en äldre våtmark belägen i en naturliga sänka i terrängen, medan området med lager och aktiviteter ligger på ett svagt höjdläge söder om våtmarken.

I undersökningsområdet östra del, påträffades i anslutning till två gårdslägen från järnålder och vikingatid/tidig medeltid, en naturlig sänka i terrängen med bevarade torvlager efter en äldre våtmark. Under torven, som var starkt humifierad och utan bevarade växtdelar, påträffades nedgrävningar efter ett trettiotal brunnar, men även gropar och spridda stolphål. I flertalet av de undersökta brunnarna påträffades rituella nedläggelser av olika karaktär, främst djurben, keramik, knack-/ malstenar, fossilerade sjöborrar samt skärviga stenar. Bland den romartida keramiken finns ett påtagligt inslag av finkeramik, med bl a stora delar av en fotskål/fotbägare.

Flera brunnar innehöll även bevarat trä, där både bearbetade föremål (t.ex. årderbill, tjuderpåle, bearbetade spetsar) och naturliga grenar/stammar har bankats ned i botten av brunnarna, troligen i rituellt syfte i samband med invigningen av dessa.

I tre brunnar påträffades ben av människa. En brunn (AB11851) i norra delen av våtmarken innehöll stora delar av ett barnskelett, nedlagt i ytan av karet. Barnet är 14C-daterat till slutet av senneolitikum. De två andra fynden utgjordes av ett kranium från en ung kvinna samt fragment av skalltak från en vuxen individ. Båda dessa fynd påträffades i brunnar som utifrån keramiken kan dateras till romersk järnålder.

Djurbenmaterialet från brunnar och omgivande lager är omfattande och välbevarat (ca 34 kilo). En preliminär bestämning visar att de flesta av gårdens husdjur finns representerade, med nötkreatur, häst, svin, får, get och hund.

Söder om och i direkt anslutning till våtmarken, på den norra delen av gårdsläget, påträffades ett lager med äldre matjord (AL137215) innehållande spår efter olika aktiviteter i form av gropar, härdar och stolphål. Anläggningarna påträffades både i ytan, i och under den äldre matjorden vilket tyder på ett visst tidsdjup. Samtidigt visar de fynd av keramik som gjordes i anläggningarna på att aktiviteterna troligen har sin tyngdpunkt i romersk järnålder.

I den södra kanten av våtmarken, där den äldre matjorden möter torvlagret, har stora mängder skärvig sten dumpats, troligen efter utrakning av härdarna. Detta tyder på omfattande aktiviteter under romersk järnålder sannolikt i samband med matberedning på platsen. En preliminär tolkning är att aktiviteterna ska ses i samband med offernedläggelserna i brunnarna och att dessa tillsammans speglar kultutövning och rituellt festande på platsen.

Depositioner av utvalda djurben från nöt och häst i ytan av vissa brunnar, kan möjligen spegla ett återbruk av offerplatsen under yngre järnålder/vikingatid. Framtida 14C-dateringar får bekräfta eller avstyrka detta antagande.

Fynd: keramik, människoben, djurben, knack- och malstenar, fossilerade sjöborrar, träföremål (t.ex. årderbill, tjuderpåle, bearbetade spetsar), bearbetat och obearbetat trä

Datering: senneolitikum, romersk järnålder, yngre järnålder

Offerplatsen ligger inom

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS