Offerkast (L2020:8193)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN DALARNAS MUSEUM

Geografisk plats: Gagnef socken, Dalarna

Offersten, bestående av två stenar ställda på varandra uppe på ett stenblock, så att den undre höga stenen bildar en kropp och den övre lilla stenen ett huvud. Figuren är 120 h, 0,60 m br och 0,40 m tj. Bakom den höga stenen för kroppen är en tredje sten som stöd för figuren. I diket syns rester av stolpe till skylt. På äldre foto från 2011 syns skylten och på den står det KÄRING VALN. Fotofunktionen är ej klar i Fornsök, men foton från 2011 och 2019 finns i diariemappen dnr 76/11 på Dalarnas museum.

Tradition: Enligt muntlig tradition ska en ung kvinna (piga) i Norra Tansen plötsligt insjuknat. Bonden fann henne i detta bedrövliga skick, satte upp henne på en häst och begav sig mot Mockfjärd, men de kom inte längre än till Stormyrberget där hon dog. Man lät resa en offersten till hennes minne. Folk som passerade stenen lade en gåva i form av en kvist eller dylikt. Högen av offergåvor blev så stor att man med jämna mellanrum brände ner den. Då man på 1920-talet byggde nya vägen flyttades offerplatsen dit. Traditionen att lägga en offergåva försvann med tiden. Roth Gunnar lät flytta stenen till offerplatsen för att hedra kvinnans minne. Kvinnan går igen, och lär kunna ses av andligt sinnade människor.

Terräng: Småkuperad moränmark mellan väg och myr. Skogsmark, barrskog.

Orientering: Strax V om diket utmed vägen (NNV-SSO). Offerstenen står mellan stora stenblock mellan skog och dike utmed väg.

Antikvarisk kommentar: Se även L2001:5913 och L2001:3870! Eftersom det finns gemensamt namn KÄRING VALN, men delvis olika berättelser och lite olika lägen har denna fått egen registrering.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS