Område med skogsbrukslämningar (L2002:9754)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Sura 220

Geografisk plats: Sura socken, Västmanland

Område med skogsbrukslämningar, 30x15 (NNÖ-SSV), bestående av 1 kolbotten efter resmila och 1 grund efter kolarkoja.
Kolbotten, oregelbunden, ca 13,5 m diam och 0,2-0,35 m h. Ställvis omgiven av vall 2,5-3,5 m br och upp till 0,35 m h. Vallarna är bevuxna med gran och björk medan anläggningen mitt är tämligen trädfri. Milans mittdel är ca 6 m diam. Spill/spår efter hanteringen återfinns i en krans ca 10-12 m kring milan. I spår efter skördare samt vid provstick med spade återfanns rikligt med sot och kol.
Ca 3 m NNÖ om kolbotten är kojgrunden, 6x4,3 m (NV-SÖ) och som mest 0,2 m h. Kojan har en öppning i NV, låg vall, två syllstenar i N hörnet. Utefter den Ö långsidan är en flack, närmast obefintlig vall övergående i spisröset längst i SÖ. den V vägglinjen utgörs till stora dela av den flata sidan på ett markfast block (ca 3x1 m). Där blocket slutar återfinns ytterligare en mindre sten (0,3 m) som markerar kojans avgränsning i N. Ingången är avlång, ca 1x0,8 meter, nedsänkt(ca 0,2-0,4 m dj). Den leder in till ett nedsänkt rum, ca 2x1,4 m st och upp till 0,5 m dj. Golvytan har troligtvis varit större men spisröset är mot N delvis nedrasat. I SÖ återfinns spisröset. Det är ca 2,3x2 m st och bevarat upp till en höjd av ca 1 m. Spisröset är kallmurat med stenar rundade och kantiga, 0,25-0,6 m st. Minst fyra synliga skift kunde iakttas vid inventeringen.
Påträffades i samband med utredning steg 1 utan KML-beslut år 2014 (RAÄ dnr 3.4.2-3337-2014).

Terräng: Blockrik moränmark. Skogsmark: blandskog.

Antikvarisk kommentar: Lämningarna framkom i samband med anläggandet av arbetsväg till den nya sträckningen av väg 252 och den järnvägsbro som ska anläggas. Vägen kommer efter byggprojektets avslutande att användas som lokal väg. Delar av området V om kolmilan och kojan kommer att exploateras i samband med anläggande av den tidigare nämnda vägen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS