Hägnadssystem (L2012:7045)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Kuddby 289:1

Geografisk plats: Kuddby socken, Östergötland

Stensträngssystem med en sammanlagd längd av ca 1740 m och i huvudsak utgörande begränsning - troligen hägnad - för ett sammanhängande område i flakt dalbäcken. Strängarna är i regel enskiktade men i undantagsfall högre. De är 1-4-radiga (oftast 1-2, den N delvis 3-4) och uppbyggda av i regel 0,2-0,7 m st stenar. Block är sällsynta, men upptill meter stora stenar förekommer i de enradiga partierna. Den SÖ, sammanhängande strängen är delvis övertorvad och svår att följa i skog. De SV skiljes från denna av en sankmark, som troligen kan innehålla övertorvad sträng. I NV är konstruktionen något oviss och delvis förstörd av relikta odlingar. I Ö är sammanhanget oklart p g a åker. I NÖ ansluter 2 strängar till tomthörn och synes bilda början till en fägata. En mindre sträng mellan dessa är gles och ligger i en terrassbrant till mycket gammal odling eller röjning. I hagmarken i NÖ delen (kring av Raä nr 288:1 och SV om nr 290:1) finns flera terrasseringar efter äldre odling, möjligen kan också boplatslämningen finnas här. Den Ö strängen omsluter delvis till hällstup och är där otydlig.

Terräng: Småkuperad moränmark med talrika mindre bergknallar. Skogs- och hagmark.

Orientering: Ansluter till sockengräns i SÖ, till åkerkanter på 3 ställen. En skäres av brukningsväg.

Antikvarisk kommentar: RAÄ-nr 49:1 i Å sn ingår. Vid schaktövervakning för fiber 2019 i norr nära åkerkanten i hagmark påträffades inget av antikvariskt intresse.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS