Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Skärkind 468
Geografisk plats: Skärkind socken, Östergötland
Mesolitiskt boplatsområde, ca 30x25 m, påträffad vid en arkeologisk utredning 2016 och förundersökning 2019.
Vid förundersökningen identifierades sammanlagt 13 anläggningar: sex härdar, två kokgropar, tre stolphål, och ett större sammanhängande skärvstensflak. Härdarna och kokgroparna var 1x2 m stora med fyllning av urlakad sand och skärvsten. Stolphålen var ca 0,3 meter i diameter med fyllningarna av sotig sand, några med rester efter stenskoning. Stolphålen och kokgropen tolkades tillhöra samma enhet, potentiellt en hydda eller liknande konstruktion. Denna enhet tycks sedan vara omgärdad av de härdliknande skärvstensanläggningarna. Skärvstensflaket bestod av cirka 3x2 m stor packning av skärvsten och låg ca 25 m väster om stolphålen.
Vid förundersökningen samlades totalt 655 bitar slaget stenmaterial in i det fyndförande bottensanden. Materialet dominerades av reduktionsavfall i kvarts och grönsten (avslag/kärna/mikrospånkärna/splitter), men omfattar också en mindre andel bearbetad flinta, bergart, mylonit, sandsten och porfyr. Vid sidan av stenmaterialet påträffades också brända hasselnötskal och brända ben. Benmaterialet inbegriper i huvudsak ben från större klövdjur, troligen vildsvin, kronhjort och älg, samt ett mindre rörbensfragment från en mellanstor fågel. Fyndmaterialet omfattar också en stor mängd formella redskap, bland annat en depå bestående av en stenyxa, en slipsten och ett större grönstensavslag. I anslutning till dessa hittades en flintstickel, två fragmenterade grönstensmejslar, ett nätsänke samt flertalet spån/mikrospån, skärande/skrapande verktyg i kvarts, och knackstenar i bergart. Tillsamman representerar fynden och anläggningarna troligtvis en aktivitetsyta som med potential att hysa såväl fasta boplatskonstruktioner samt en slagplats för redskapstillverkning i kvarts och grönsten.
Träkol av tall från en av stolphålen daterade 7001 – 6683 f Kr, och ett bränt hasselnötskal i de fyndförande sandlagret till 7030 – 6693 f Kr, det vill säga båda till sen mellanmesolitisk tid.
Terräng: Sandig S-sluttning. Öppen mark, delvis i kraftledningsgata.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.