Fartygs-/båtlämning (L1937:7681)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: RIKSANTIKVARIEÄMBETET

RAÄ nummer: Holmön 63

Alternativnamn: GLANCE

Geografisk plats: Holmön socken, Västerbotten

Fartygslämning, Tremastad järnbark med namnet GLANCE.

Händelseförloppk: Den norska tremastade järnbarken GLANCE från Brevik i Norge, byggd i Sunderland 1869 av W Watson, gick klockan 12 på natten mellan den 9 och 10 oktober på grund vid Knivingskallen i Västra Kvarken. Det rådde storm, hög sjö och dålig sikt vid tillfället. Besättningen på 18 man räddades iland av holmöbor och landsattes i Jebäcksund. Dagen efter fördes samtliga vidare till Holmsund. GLANCE blev vrak. Cirka 10 år efter olyckan skrotbärgades huvuddelen av skrovet, men det skall ha funnits rester kvar på botten så sent som 1978. Det finns även uppgifter om att holmöbor "tillgodogjorde sig" delar från vraket när det lämnades.

Vid sjöförklaringen i Umeå 14/10 samma år kritiserades vissa av den i Köpenhamn påmönstrade befälhavarens åtgärder vid olyckstillfärllet. Detta kan ha bidragit till att stärka de misstankar om att allt inte gått rätt till vid förlisningen. Holmöbor gjorde gällande att fartyget legat och kryssat söder om Gadde och under dagen gjort en avstickare in i Västra Kvarken som för att orientera sig. När det mörknat gjordes så den ödestigra resan till grundstötningen. Bevis för misstankarna framkom ej vid sjöförklaringen.

En bidragande orsak till att GLANCE ej bärgades var att tillgängliga bärgningsfartyg var upptagna med bärgingen av det vid Bjuröklubb nödställda malmfartyget ROSFELDE.

En märklig historia kopplad till förlisningen av GLANCE lite senare. Som tack för att O. M. Andersson transporterat besättningen in till Holmsund fick han en kompass som tillhört ett av fartygets livbåtar. En natt stals denna kompass och tjuven skall ha druckit upp spriten i den med följden att ahn avled. Sanningshalten i historian inte verifierad.

Orientering: Norra Kvarken, V om Knivingskallen, Holmön

Antikvarisk kommentar: Registrerad som Förlisningsuppgift i äldre databas.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS