Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Höreda 335
Geografisk plats: Höreda socken, Småland
Kyrka/kapell. Vid arkeologisk förundersökning år 2008 påträffades inom ett ca 7,5 x 5,5 m (Ö-V) st område lämningar efter en äldre kyrka i form av byggnadslager med sten, kalk och träflis samt brandlager med starkt förkolnade trästycken delvis sammansmälta med järnföremål. Även golvlager av hårt trampad, sandig jord och anläggningar i form av stenpackningar och syllstensrader påträffades.
Fynd i de översta lagren av mynt (årtal 1799 och 1819), knappar i brons, bokspänne och del av en kritpipa. Fynd i brandlagret av två brakteater, varav den ena daterades till senare hälften av 1300-talet, en bricka i brons, ett beslag, flinta, bränt ben och bemålad kalkputs.
Höreda kyrka nämns första gången 1337. Tidigare har gjorts gällande att den medeltida kyrkan låg i S delen av nuvarande långhuset. Förundersökning visar att den medeltida kyrkan även sträckte sig ut i dagens V korsarm, vilket då bör ha varit västtorn eller långhus.
Vid schaktövervakning V om kyrkan iakttogs 8 gravar in situ. Dessa tolkades som tillhörande 1600-1700-tal. Kyrkogården forfarande i bruk. (RAÄ dnr 321-2288-2008)
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.