Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Varberg 132
Alternativnamn: Getterövraket
Geografisk plats: Varberg socken, Halland
Fartygslämning, av ek, ca 21 m l och 7 m br, upptagen i delar vid muddring i mars 2009. Efterundersökning av fyndplatsen utförd av Bohusläns museum i juni 2009.
Byggnadssättet och timrens ringa grad av bearbetning antyder att fartyget kan ha byggts för och haft sin användning inom den s.k bondeseglationen. En utförd dendrokronologisk analys ger ett något spretigt resultat men placerar otvetydigt fartyget i 1500-talet. Trolig ståndort för virket är södra Sverige. Spår av reparationer på bland annat bordläggningen indikerar att fartyget varit väl använt och eventuellt också av hög ålder när det sjönk. Detta, tillsammans med fyndsammanhanget, talar för att det rör sig om ett uttjänt och övergivet fartyg.
Vid efterundersökningen noterades endast spridda fartygstimmer på bottnen, huvudsakligen delar av spant och bordläggning. Någon större eller sammanhängande del av fartygskonstruktionen påträffades inte trots både sticksondering och provgropsgrävning. Det förefaller därför troligt att merparten av lämningen ödelagts i samband med muddringen. Museet gör trots detta bedömningen att ytterligare fartygsdelar kan finnas begravda nere i bottensedimenten. Om så är fallet är de sannolikt välbevarade. Eventuella kvarvarande delar bedöms även fortsatt ha ett stort vetenskapligt värde då de kan ge upplysningar som kompletterar bilden av fartygets konstruktion och egenskaper.
På ett övergripande plan är lämningen, trots att den är svårt sargad genom muddring, en värdefull källa till 1500-talets halländska bondeseglation och dennas relation till Getakärr/Gamla Varberg och dess efterföljare.
Är inom RAÄ 131, Varvområde. (RAÄ dnr 321-3602-2009)
Terräng: Svagt sluttande sand/siltbotten.
Orientering: I mindre vik vid Klöven på Getteröns sydostspets.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.