Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Fullösa 47:1
Alternativnamn: Gössäters kalkbruk
Geografisk plats: Fullösa socken, Västergötland
Kalkbruksområde, ca 750x100-250 m (N-S) bestående av ca 35 kalkugnsruiner, 1 kalkbrott, 1 ort, 1 rödfyrsområde och 2 vägar.
Kalkugnsruinerna belägna i områdets V del är ovala 10-17x 8-11 m (Ö-V) och 3-6 m h. Väggarna utgörs av vallar i rödfyr samt i enstaka fall av mindre rester av kallmur av skifferblock i yttervägg. Ugnarna har vanligen rest av kallmur i öppning, 1-3 m h av 0,3-0,7 m st skifferblock. Flertalet ugnar har öppning åt två håll. Ugnarna är kraftigt raserade, de bäst bevarade är belägna i V delen närmast kalkbrottskant.
Kalkbrottet i områdets V del, är ca 600 m l (NNV-SSÖ), ca 10-40 m br och 2-7 m dj.Brottets dj del är beläget i dess centrala del.
Orten, belägen i brottets S del, är 2,5 m h, 6 m br och med okänd längd, synlig längd ca 10 m.
Områdets Ö del utgörs av ett rödfyrsområde, ca 700x150-200 m (N-S). Rödfyren är upplagd i oregelbundna ansamlingar/tippar vanligen 2-6 m h. Rödfyr förekommer även i områdets V del mellan ugnar.
Ugnar och rödfyrshögar ligger i Ö-V stråk ut från brottet. Mellan dessa är i vissa fall antydan till vägar 1-2 m br, vilka troligen använts för transport inom området.
Inom området är 2 vägar. Den ena leder in från Ö och har tidigare utgjort bank för tippvagnsspår som gått till järnvägsstationen vid Gössäter. Den andra går i N-S riktning genom rödfyrsområdet. Områdets Ö och S del är delvis utschaktat i sen tid. In i områdets Ö del leder en ny väg kring vilken rödfyr i stor mängd schaktats bort. Gräns för området är något osäker i Ö och S pga de schaktningar/störningar som skett i sen tid.
Tradition: Produktionen nedlagd på 1940-talet.
Terräng: Ö-sluttning av platåberg. Skogsmark (lövskog).
Antikvarisk kommentar: Området är uppdelat på två undernummer p.g.a. pågående täkt i Fullösa 47:2. /2004-08-30
Vi fann inga bilder men du kan hjälpa till att dokumentera denna lämning genom att ladda upp en.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.