Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM
Geografisk plats: Skaftö socken, Bohuslän
Lämning efter guanofabrik 70 x 32 m stor (N-S), bestående av två murade bingar för mottagning av sill i V, samt murade terrasskanter i Ö.
Sillbingarna ligger utmed stranden och utgörs av två uppmurade inhängnader av tuktad, kallmurad sten, på vissa ställen förstärkta med murbruk. Stenarna är 0,4- 1 m stora. Den S bingen är 32 x 10-17 m, bredast i N. Den N bingen är 38 x 10-17 m, bredast i S. Murarna är 1-2.2 m h och 0,9-1,3 m tj, bredast nedtill. I V är murarna fristående, medan de i Ö är infogade i en V-sluttning mot stranden. I båda bingarnas V murar finns vardera en ca 6 m br öppning. Bingarna avdelas i V-Ö riktning av ett större murparti, 10 m l, 3,3 m br och 1,2-1,5 m h. I dess V, nedre del observerades en underliggande mur av tegelstenar. I höjd med murpartiet sticker stenfundament till en brygga ut i vattnet (V-Ö). Bryggfundamentet uppskattas vara omkring 30 m l och 6 m br.
Marken inne i bingarna utgörs av sten, jord och recent tegel, övervuxet med gräs. Inne i den N bingens Ö del finns en bod uppställd. Utmed delar av de V murarnas yttersida finns en träbrygga anbringad.
I sluttningen direkt Ö om bingarna finns två uppmurade terrasskanter, 28 och 22 m långa. Dessa kan vara delar av fundamenten till guanofabriken, som stått på platsen. Terrasskanternas uppkomst är dock oklar.
Tradition: Plats för Guanofabriken Bohus AB, uppförd under 1880-talets slut i samband med en sillperiod. Fabriken producerade både guano, som är ett gödsel i pulverform, och tranolja. Anläggningen bestod av en fabriksbyggnad, som stod direkt intill två sillbingar, där sillen förvarades innan den togs in i fabriken. Sillen lastades av vid en brygga i anslutning till bingarna. Verksamheten lades ned 1898. Kring 1913 fanns avsikten att använda anläggningen som valkokeri och två hål togs upp i sillbingarna, där valarna skulle tas in. Verksamheten kom inte igång och anläggningen revs troligen någon gång under 1910-talets senare del. Det finns inga känd äldre trankokeriverksamhet på platsen enligt det historiska kartmaterialet. Under 1800-talets början har trankokeri och sillsalterier istället legat vid Klubban och längre söderut.
Terräng: Strand. V-sluttning. Tomtmark.
Orientering: V-sluttning ned mot strand samt strandkant. Direkt V om område med fritidshus.
Antikvarisk kommentar: Tillkommen efter 1850.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.