Fäbod (L1998:6357)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Särna 389

Alternativnamn: Skärvallen

Geografisk plats: Särna socken, Dalarna

Fäbod ca 500 x 200-300 m (N-S).
S delen av fäboden är öppen medan N delen är igenvuxen och övergiven.
Åkermarken/slogmarken i fäbodens S och centrala del, den till större delen öppna vallen, är indelade med djupa och tydliga dikningar. Inom den SSV delen påträffades 4 husgrunder 4-10 x 3-7 m och 2 husruiner 5-7 x 4-7 m st.
Dagens bebyggelse ligger i SSV delen av området, till stor del utanför den inägomark som redovisas på storskifteskarta från år 1883. De stående byggnaderna är i varierande skick. En mjölkbod står över ett vattendrag i SSV ytterkanten av området.
En fägata med en "allé av björkar" binder samman fäbodens S och N områden.

Den N delen av fäboden är igenvuxen och helt övergiven.
Inom den N delen iakttogs 2 områden med fossil åkermark med terrasskanter och åkerhak, ett 15-tal röjningsrösen, 2 stenmurar, gärdsgårdsrester, 1 röjd yta m.m. Flera av åkerytorna är redovisade på storskifteskartan från år 1883. Även här förekommer dikningar. Minst 3 av röjningsrösena är gravliknande till utseendet. Två av de stensättningsliknande röjningsrösena är runda, 2 x 3 m diam och 0,2-0,3 m h och ligger i närheten av varandra. Det tredje ligger ca 40 m NNV om dessa och är ovalt, 2 x 1,7 m (N-S) och 0,4 m h av 0,2-0,4 m stenar med en tydlig "kantkedja". Belägna på krönläge SSV om NÖ-sluttning.
I fäbodens N kant ligger ett område med fossil åkermark som har en upp till 2 m h kalllmurad terrassering utmed dess S sida.
Inom NNÖ delen av fäboden ska det, enligt storskifeskartan, ha funnits två grupperingar av hus. En husgrund, 4 x 5 m (V-Ö) påträffades inom detta område vid inventeringstillfället. Nävertäkter i björk förekommer och en bleckad björk påträffades intill en stig i områdets N utkant.
Utmed ytterkanterna av fäbodens redovisade inägomark förekommer gärdsgårdrester.
I N förekommer även en gårdstomt med 2 husgrunder och en brunn som inte är redovisad på storskifteskartan. Husgrunden är 7 x 6 m (NNV-SSÖ) och 0,3-2 m h med spisröse i Ö hörnet. Spisröset är 2x2 m och 2 m h. Den andra husgrunden är 9 x 6 m (NÖ-SV) och 0,2 m h bestående av enstaka hörnstenar och övertorvat timmer. Intill först nämnda husgrund är rester av en järnplog. Brunnen är kvadratisk, 0,9 0,9 m (NNÖ-SSV) och ca 1 m dj med kallmurade väggar och raserat trälock. Gården är synlig på ortofoto från år 1956.
I områdets N ytterkant är ett område med fossil åker. I den S intilliggande myrmarken är rester efter gärdsgård en grävd brunn. Brunnen är kvadratisk, 1,1x 1,1 m (N-S) och 0,2 m dj ner till vattenytan. Avrinning i SÖ. Även dessa ligger utanför storskifteskartans redovisade inägomark och ser till karaktären ut att ha tillkommit efter storskiftet.

SV om ovan nämnda gårdstomt är ett utökat urdikat åker/slogområde som inte är redovisad på storskifteskartan och troligen tillkommit i senare tid.

Äldsta belägg för fäboden är från år 1840 då en nyodling ska ha påbörjats.
Skärvallen ska ha haft fast boende in på 1940-talet.
Sista fäbodbrukande var 1955.

Terräng: Kuperad moränmark med myrmarksinslag. Skogsmark (blandskog, övervägande gran). Äldre lövträd förekommer inom området.

Antikvarisk kommentar: Till Skärvallen hör minst fyra mindre inägor, redovisade på storskifteskartan. Dessa är utplacerade en bit från den centrala inägan och har inte besökts eller redovisats i detta arbete. Ytterligare husgrunder, röjningsrösen m.m. kan finnas inom området som inte har uppmärksammats. Likaså kan det i närområdet, utanför den redovisade inägomarken, förekomma åkerområden m.m, något som delvis indikeras utifrån tolkning av terrängskuggningar. Anlagd före år 1850 men inte helt övergiven, därmed bevakningsobjekt, där den N övergivna delen bör betraktas som fornlämning. I denna del ligger även de gravliknande röjningsrösena som skiljer sig markant från övriga röjningsrösen på fäboden.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS