Fartygs-/båtlämning (L2013:4451)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Stockholm 711

Alternativnamn: "BÅT IX"

Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland

Bärgning: Båten påträffades under de arkeologiska undersökningarna på Helgeandsholmen 1978-1980.

På grund av båtens fragmentariska tillstånd kunde den inte tillvaratas för konservering.

Datering: Inga dendroprov från vraket har analyserats, men vraket var delvis överlagrad av "båt V" (6141:086). "Båt V" är dendrokronologiskt daterad till 1315/1316 eller möjligen något senare. Ett 1-4 cm tunt sandlager skilde de båda vraken åt, och "båt IX" torde därför vara den äldsta av de två, möjligen byggd i slutet av 1200-talet eller i början av 1300-talet. Detta resonemang bygger dock på att båtarna brukats under ungefär lika lång tid efter byggnationen.

Status: Båten var endast fragmentariskt bevarad. Endast 210 cm av kölen samt tre bordgångar av vardera styrbords- och babordssidan återstod. Kölen var ca 10 cm bred. Av drevkakor som påträffades under några av borden kunde man antaga att det var den förliga delen som var bevarad. Kölens form gick ej att bestämma säkert, men sannolikt var den av T-snitt med låg profil.

Vid upptagandet av kölfragmenten återfanns en mängd drev som inte var tvinnat, vilket annars är det vanliga. Det gick inte att bestämma vad detta inneburit för kölens konstruktion, i form av eventuell stråkköl eller dylikt.

Bredden på den bäst bevarade bordplankan kunde uppmätas till 19 cm exklusive lannet. Ett välbevarat avtryck efter en klinkbricka var kvadratiskt i formen. Spantavståndet har på basis av två karakteristiska missfärgningar i träet, inklusive ett delvis bevarat spant, kunnat uppskattas till ca 80 cm. Under en bordplanka påträffades ett textilfragment, sannolikt använt som drev eller tätningsmaterial. En förmodad liten lagningslapp påträffades på ett av borden.

Såväl i som runt båten fanns kolbitar spridda, och vissa av borden var mörkfärgade såsom efter eldpåverkan. Tydliga spår av brand saknades dock.

Orientering: Helgeandsholmen, Stockholms ström

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS