Publicerad av: STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER
RAÄ nummer: Fleringe 120
Geografisk plats: Fleringe socken, Gotland
Fartygslämning, 15 m längd på de synliga delarna (Ö-V). De synliga delarna av vraket börjar cirka 5 meter från land och sträcker sig 20 meter ut från stranden varefter det försvinner ner under bottensedimenten. Vraket ligger på mellan 0,5 - 1,5 meters vattendjup. Skrovet är helt byggt av furu på kravell och bordläggningens bredd varierar mellan 17 och 24 centimeter och tjockleken på borden uppmättes till 2–3 centimeter. Bottenstockar finns in situ och vrakets botten förefaller vara platt. Bottenstockar och spant är gjorda av krumt självvuxet virke och är endast grovt tillyxade för att passa in i skrovet och de är fästade i bordläggningen med trädymlingar och spikar även om det mesta av järnet är bortkorroderat. Förstäv och akterstäv saknas så det är oklart vad som är för respektive akter på vraket. På och omkring vraket noterades delar av spant och andra skeppstimmer löst liggande på botten.
Dendrokronologiska analyser från en av vrakets bottenstockar visar att virket fällts under vinterhalvåret 1719/1720.
Tradition: Enligt boende i trakten att vraket skulle vara en galeas på 70-80 ton som ägts av en affärsman i Skrå (Skarv hällar, ca 1 km från vrakplatsen) vid namn Ringdal. Han köpte upp produkter av bönderna och seglade dem till Stockholm. Vid återvägen tog han tillbaka tyg m.m. Omkring 1890 skall han ha legat i vinterhamn utanför Hau Gröne då fartyget slet sig, kastades över revet in i lagunen och blev vrak.
Terräng: Silt/lera
Orientering: Innanför kalkreveln vid viken Hau Grönes inlopp, strax N om Strå kalkbrott., Hau träsk, V Fårösund
Antikvarisk kommentar: Den ursprungliga positionen för L1975:6374, som dykbesiktades utan att någon fartygslämning påträffades, ligger cirka 130 meter norr om vrakets faktiska läge och det är inte sannolikt att det finns flera vrak inne i viken Hau Gröne.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.