Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Hedemora 471:1
Geografisk plats: Hedemora socken, Dalarna
Hyttområde, delundersökt, 300x40-160 m st (NV-SÖ), bestående av 1 masugn, 1 slaggförekomst och 1 kolupplag. Inom området finns även kvarstående byggnader i form av 1 kolhus och 1 smedja. Enligt kartbelägg ska det även ha funnits ytterligare en smedja samt en kopparhytta inom området.
Vid arkeologisk förundersökning år 2010-2011 utfördes schaktningsövervakning i den NV delen av lämningen. I schaktet påträffades ett ca 0,3 m tj kol- och sotlager, troligen från det kolhus som förekommer på en karta från 1758 (RAÄ dnr 321-522-2011).
Äldre beskrivning:
Inom det på fotokartan markerade området är lämningar av äldre industriverksamhet i form av: Kolhus, i områdets SÖ del, kvarstående och nu använt som magasinsbyggnad. Enligt uppgift återuppbyggd 1938 efter en brand i det gamla kolhuset. I områdets centrala del är grundrester efter en masugn, nedblåst på 1960-talet. I områdets V del och invid å, är en kvarstående smedjebyggnad, benämnd "Angersteinska smedjan" (hammarsmedja). Hammarsmedjan uppfördes 1799 och har sedemera ombyggts till bl.a. vattenreningsverk och används idag som förrådslokal. Grunden till smedjan uppges vara original från 1700-talet, emedan den vitmålade överbyggnaden är tillkommen senare. V om byggnaden är en mindre damm. Ö om byggnaden och i anslutning till åfåran är sparsam förekomst av slagg, (hammarslagg?). Enligt äldre kartmaterial har i områdets centrala och Ö del funnits ytterligare en smedja (hammarsmedja), benämnd nedre hammaren. I anslutning till denna skall även ha funnits en kopparhytta. Dessa är idag helt försvunna, då ån övertäckts över detta område, samt marken har avplanats och asfalterats osv. Enligt Hülphers fanns i Vikmanshyttan 2 hamrar och 2 härdar, samt 1 masugn.
Antikvarisk kommentar: Bevakningsobjekt eftersom läget för samtliga fornlämningar inte kan fastställas och det finns kvarstående byggnader inom området. Justerad efter stickprov /halar 2011-10-26
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.