Hammarområde (L1979:2551)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Asker 255

Alternativnamn: Nedre Breven

Geografisk plats: Asker socken, Närke

Hammarområde, ca 70 x 65 m (N-S). Utsträckning enligt lantmäterikarta från 1832 och enligt synliga lämningar.
Norr om ån finns grundmuren till en hammarsmedja, ca 30 x 10 meter (NÖ-SV), bestående av ett skift bearbetade stenar, ca 0,3–0,8 m stora. Inom och runt området för grunden finns talrikt med hammarslagg. Norr om grunden finns en äldre vägsträckning i form av en vägbank. Söder om ån finns två ännu stående industribyggnader.

Två hammarsmedjor finns belagda i kartmaterial från 1832, en norr om ån och en söder om ån. Den norra motsvaras av den ovan beskrivna grunden. Den södra hammarsmedjan motsvaras av den södra av de två ännu stående industribyggnaderna.

År 1785 anlades en ny smedja vid Stora Brevens nedlagda kvarn som kallades Nedre bruket. Smedjan fick ett nytt hammarhjul år 1818. Dammen byggdes om år 1844 och året efter byggdes ett kniphammarhjul. Nedre smedjan blev helt ombyggd år 1849. Den byggdes nu av sten och flyttades närmare dammen.
År 1854 var tröskverkets turbin för svag. Den ersattes med ett vattenhjul som skulle driva ett tröskverk, en benstamp och ett oljeslageri. Vid Norra huset odlades raps. Benstampen användes som kvartsstamp till masugnen år 1871.
Det gamla kolhuset rivs och ett nytt byggs år 1878. År 1879 byggs dammen om igen samt även rännorna till spik-, knip- och räcksmedjan.

En obegagnad tyskhärd vid Nedre Bruket byggs om till Lancashirehärd med hammare år 1891. Den hjälpte till att förse stora smedjan med smältstycken. År 1901 var det dags att lägga om taken på knipsmedjan, stamphuset, hjulhusen och gamla smedjan. I gamla smedjan ordnades en murbrukskran som drevs av ett av de gamla vattenhjulen.

Då transporterna mellan stora smedjan och knipsmedjan blev dyra flyttades knipsmedjan till stora smedjan år 1905. En kraftstation byggs i gamla knipsmedjan år 1911. Den sammankopplades genom elkabel med kraftstationen vid ritkontoret. Kraftstationen låg i nordöstra hörnet på södra huset, stampen i norra huset. I gamla smedjan vid Nedre bruket revs blåsmaskinrummet och tillsammans med stångjärnsboden gjordes en liten torvströfabrik för eget behov. (Specialinventering 2018, lst dnr 436-3848-2017)

Antikvarisk kommentar: Hammarområdet har enligt kartmaterial haft en större utbredning än det nu registrerade området, särskilt åt söder. Med hänsyn till markingrepp under modern tid och i sen tid uppförd bebyggelse bedöms dock ingen del av fornlämningen kunna kvarligga inom detta område.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS