Hytt- och hammarområde (L2001:5214)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Garpenberg 100:1

Geografisk plats: Garpenberg socken, Dalarna

1) 2) Hytt- och hammarområde, ca 180x70 m st (ÖNÖ-VSV), beståendeav 2slaggvarp, separat beskrivna, samt 1 slaggförekomst.Slaggvarp, oregelbundet, närmast runt, ca 8 m diam och 0.5-1.5 m h. Slaggen utgörs avmasugnsslagg av äldre typ, det vill säga beige-bruna, poriga och relativt lätta slaggstycken,ställvis med inslag av glasig, fluten blågrön slagg. Varpet är inblandat med kol och sot ochdelvis urschaktat. Möjligen en rest av större varp.Ca 5 m VNV om ovanstående är:Slaggvarp, svåravgränsat, ca 10x5 m(?) (NÖ-SV) och intill 1 m h. Synligt i skärningskantmot bäck. Slaggen utgörs av hammarslagg, gråsvart, relativt tung och i allmänhet 0.02-0.1m st. Varpet är mycket kraftigt inblandat med sot och kol, samt ärmycket svåravgränsat.Ställvis spridd inom hela området är:Slaggförekomst, synlig i bäckfåran och -kanten, men även ställvisrikligt i omgivandemarkytor, huvudsakligen på bäckens NV sida. Slaggen utgörs av äldre masugnsslagg, (sedet mindre varpet), hammarslagg, (det större varpet), samt kopparslagg (?). Kopparslaggen(?) påträffades i områdets centrala del. Den är tung och skivig, metalliskt grå, samtbrunaktig i färskt brott.Inom området är bäckens kanter ställvis stensatta. På motstående sida om bäcken, från detmindre varpet, är grundrester i kallmur, enligt uppgift från en trösklada. Tröskverket skallha drivits av ett vattenhjul med överfall via en träränna. Enligtuppgift skall enfördämningsvall ha funnits tidigare i områdets NÖ del, invid en mindre vägbro. Sannolikt ärfördämningsvallen borttagen i samband med ett brobygge.Området är kraftigt överväxt av lövsly och är ställvis mycket svårinventerat.

Orientering: Den minsta slaggvarpet är ca 40 m SSV om mindre vägbro samt omedelbart SÖ om bäckfåra.

Antikvarisk kommentar: Jämför RAÄ-nr 264.Tidigare registrerad som RAÄ-nr 14 i Hedemora socken.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS