Fäbod (L1945:2689)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Ytterhogdal 245

Alternativnamn: Norrmarksvallen

Geografisk plats: Ytterhogdal socken, Hälsingland

Fäbodlämning, Norrmarksvallen, ca 300x70-190 m (VNV-ÖSÖ), bestående av 10 husgrunder, varav 4 med spismursrest, 1 boningshusruin, 1 uthusruin, 1 brunn, stenröjda ytor, enstaka röjningsrösen och stenansamlingar av olika storlek. I områdets NV del finns dessutom 1 äldre fäbodstuga med plåttak, byggd ovanpå en källare, 1 barack och 1 dassbyggnad samt en nybyggd stuga.
Samtliga husgrunder är belägna i områdets SÖ del.

Av de fyra husgrunderna med rest av spismur är två 14x6 och 8x7 m st (N-S), med 2-2,5 m diam och 0,7-0,9 m h spismursrester, och i S delen kallmurade källargropar, med innermåtten 5x2 respektive och 4x3 m.
De två andra är 5x5 m st, varav en 0,1-0,4 m h och den andra med en något nersänkt, intill 0,3 m dj inre yta, och båda med i NÖ hörnet 1,5-2 m diam och 0,4-0,6 m h spismursrester.

Av de andra husgrunderna är fyra 6-7 x 6-7 m med 0,1-1 m h stenfot eller kvarvarande väggrester. En grund är 4x3 m, med 1 m br och 0,2 m h avgränsande vall och något ingrävd i svag sluttning.
En grund, 1 m V om uthusruinen, är 8x7 m (N-S), med i S och V sidan kraftig 0,3-0,5 m h stenfot, och intill och V därom en utplanad avsats, ca 8x5 m, med i kanten en 2 m diam och 0,3 m h stensamling.

Boningshusruinen är 12x5 m (Ö-V), knuttimrad, med kvarvarande ca 1,5 m h ytter- och innerväggar, indelad i tre rum, med ett spismursröse och tre dörröppningar mot S samt byggd ovanpå en källare med kallmurade väggar och välvt tak.

Uthusruinen är 6x4,5 m, med kvarvarande 0,5-1,9 m h knuttimrade, delvis in- och utrasade väggar och två synliga hörnstenar.

Brunnen, belägen nära områdets SV kanten, är 1 m diam, igensatt med stenar till 1 m:s dj, stenfodrad.

Över några grunder ligger fallna träd.

Norrmarksvallen är med på storskiftes- och lagaskifteskarta från 1815 med två byggnadsmarkeringar, vars gårdsområde täligen bra sammanfaller med de V grunderna. Samma område, utan byggnadsmarkeringar, utsatt på laga skifteskarta från 1884. Områdets ÖSÖ-ligaste del är av senare datum och så även husruinen och möjligen husgrunden i denna del.

Terräng: Lätt kuperad moränmark. Skogsmark (blandskog) och igenväxande tomtmark.

Antikvarisk kommentar: Maskinell korrigering av antikvarisk bedömning vid kvalitetshöjande åtgärd.\nDe fyra husgrunderna med spismursrest och boningshusruinen är markerade i karta.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS