Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
RAÄ nummer: Tjärnö 208
Geografisk plats: Tjärnö socken, Bohuslän
Fartygslämning, ca 13 m l och 5 m br (NÖ-SV). Lämningen är till största delen översedimenterad, men flera bottenstockar och andra konstruktionstimmer är delvis exponerade. Längden på skeppskonstruktionen är grovt uppskattad genom sondning. Den del av konstruktionen som har kunnat undersökas är klinkbyggd och till synes helt i ek. Spanten är mellan 25 och 30 centimeter breda och 20 centimeter höga och sitter med cirka 50 centimeters centrumavstånd. De är fogade till bordläggningen med dymlingar som mäter ca 3 cm i diameter. Bordtjocklekar på mellan 4 och 4,5 centimeter och bredder på mellan 26 och 30 centimeter har uppmätts. Bordläggningen är sammanfogad med järnnaglar som klinkats till stora rektangulära brickor. Naglarna sitter med ett inbördes avstånd av cirka 16 centimeter. Drevmaterialet mellan borden förefaller att vara djurhår. I anslutning till skeppskonstruktionen har påträffats enstaka, 5-10 centimeter stora kalkstenar, vilka troligen varit en del av fartygets barlast. Ett prov från bordläggningen är daterat genom dendrokronologisk analys till "efter år 1307". Den mest sannolika källorten är östra England, men korrelationen med en dansk kronologi är också relativt god. Om man utgår från att det är engelskt virke är bedömningen att avverkningen ägt rum i perioden 1310-1350.
Ett spant från fartygslämningen togs upp i samband med muddring 1986 och förvaras idag vid Kosters hembygdsmuseum (uppgift från Kosters hembygdsförening). (RAÄ dnr 321-4128-2008).
Tradition: Namnet Galejan eller Galejen skall enligt en tradition komma av att Karl XII hade galärer stationerade i området under Stora nordiska kriget. Lokalt har man ansett att fartygslämningen är en av dessa galärer. En del av fartygets köl skall ha bärgats i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. På bottnen av Kostersundet, cirka 40 meter öster om fartygslämningen, skall enligt uppgift flera silver- och kopparmynt, de senare från 1600-talet, ha påträffats (uppgift från Göteborgs Amatördykarklubb).
Terräng: Vattenområde
Orientering: I strandkant mellan befintliga sjöbodar. Platsen utmärks av ett stort svart stenblock som är synlig i vattenbrynet.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.