Spärranordning (L1978:2813)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN BLEKINGE LÄNS MUSEUM

RAÄ nummer: Förkärla 186

Geografisk plats: Förkärla socken, Blekinge

Bärgning: 1969-1974 utförde Blekinge museum marinarkeologiska undersökningar av vikingatida spärrsystem i skärgården utanför Listerby, Vabåsa och Hjorthammar. Då man lokaliserat flera pålningar som spärrat den inre segelleden från väster, antog man att motsvarande pålningar även måste ha funnits i öster, för att stänga Hjorthammarsviken. 1974 koncenterarade man därför undersökningarna till de smalaste partierna av Hjorthammarsviken. Undersökningen tog två dagar i anspråk, och de pålar som lokaliserades markerades med flöten och positionsbestämdes med pejlkompass.

Det fyndlösa området i vikens mitt kan förklaras av det företagits muddringar på flera håll i viken och att det kring sekelskifter 1800-1900 gått reguljära turer med ångbåt över området. Bevarandeförhållandena för pålarna bedöms vara dålig, då djupet är grunt och då pålarna är utsatta för is och erosion.

Av de fynd som gjorts förefaller det som om Hjorthammar skyddats av en pålspärr mellan Varnäs på Almö och Roparehallarna på Tromtö.

Status: Den första pålen påträffades ca 80 m norr om fastighetsgränsen till Varnäs 6:1 och ca 45 meter rakt ut från stranden. Pålen stack upp någon decimeter över bottenslammet och endast kärnan var bevarad. Från denna påle och i östlig riktning mot Roparehallarna finns ytterligare låga, mjuka pålar.

Sammanlagt har 16 pålar lokaliserats mellan Alsnösidan och Tromtösidan utanför Roparehallarnas norra del. Den största koncentrationen fanns på Almösidan. De två lokaleran åtskildes av ett ca 65 meter brett område mitt i viken, där inga pålar påträffades.

Fyndlista: Bärgat i samband med undersökningen 1974:

En påle (för datering)
några stockar med osäker anknytning till spärranläggningen.
Övrigt: Fler pålningar, som förefaller vara samtida, finns i området (se SMA 821:051-821:056).
Byggmaterial: Trä

2023 undersökte Blekinge museum anläggningen som en del av projektet ”Blekinges pålspärrar”. Spärren har tidigare undersökts av Blekinge museum under åren 1966-1974 samt 1995.

Sundet mellan Almö och Tromtö är 240 meter brett och spärren går att följa cirka 180 meter österut från Almö, vid den sista delen av sträckan mot Roparehallen på Tromtö syns inte pålarna på botten. Spärren förefaller vara 40–50 meter bred och pålarna står mycket tätt på västra stranden vid Almö. Storleken på pålarna varierar mycket, från smala till 23 centimeter breda och de sticker upp 20 centimeter som mest. Pålarna är företrädelsevis av ek.

Terräng: Gyttja, slam

Orientering: NO Varnäs - Roparehallarna, Hjorthammarsviken, mellan Tromtö och Almö

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS