Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Eldsberga 165
Geografisk plats: Eldsberga socken, Halland
Fartygslämning bestående av bottenpartiet av ett kravellbyggt fartyg med en uppskattad ursprunglig längd av omkring 17-18 m (ÖNÖ-VSV). Lämningen mäter ca 12,2 m och har en största bredd av 4,3 m. Den synliga skeppskonstruktionen omfattar spant, bordläggning och innergarnering. Samtliga konstruktionstimmer verkar vara framställda i furu/gran. Bredden på spanten varierar mellan 15 och 33 cm medan tjockleken tycks ligga på omkring 15 cm med vissa smärre variationer. De dokumenterade borden är 19-24 cm breda och 4-5 cm tjocka och de är laskade till varandra med s.k. stuv- eller stumlaskar. Bordläggningen är fogad till spanten med trädymlingar som mäter mellan 2,4 och 3 cm i diameter. Metallförbindningar förekommer endast sporadiskt, och då i form av hål efter järnspikar. Innergarneringsplankorna är 18-19 cm breda och har en tjocklek på omkring 4 cm. Insidan av skrovet är till största delen täckt av sand. Fartygslämningen har tidigare varit helt översandad och frilades genom stranderosion någon gång under julhelgen år 2015 och inrapporterades till Länsstyrelsen i Hallands län den 29 december samma år. Lämningen är relativt välbevarad men väldigt utsatt för vågor, strömmar, is, marina träborrare och partiell torrläggning och kan därför förväntas brytas ned i relativt snabb takt. (Raä dnr: 3.4.2-1211-2016)
Tradition: Det finns flera traditionsuppgifter rörande fartygsförlisningar i området, men samtliga förefaller att vara av yngre datum än den här aktuella lämningen.
Terräng: Sandstrand av åmynning.
Antikvarisk kommentar: En dendrokronologisk analys av två träprover visar att virket är fällt efter år 1749, vilket talar för att fartyget sannolikt är byggt under andra hälften av 1700-talet. Man kan därför anta att det blivit vrak före 1850 och därför utgör en fornlämning.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.