Spärranordning (L1989:6082)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Skåne

RAÄ nummer: Stora Hammar 23:1

Alternativnamn: Foteviksspärren

Geografisk plats: Eskilstorp socken, Skåne

Spärranordning, ca 350 m l (NNV-SSÖ), bestående av 2 stenspärrar med mellanliggande genomseglingsränna, 5 fartygslämningar samt ca 50 pålar. Stenspärrarna är 110 m l i N (NV-SÖ) resp. 160 m l i S (NNV-SSÖ), 4-12 m br och 0,5-1,4 m h, byggd av stenar, 0,1-0,7 m st. Den mellanliggande genomseglingsrännan är ca 15 m br och har troligen varit försedd med en rörlig avstängningsanordning. De 5 skeppsvraken är 2,5-9 m l. 4 av skeppen är endast till mindre delar bevarade. Skeppen är spantbyggda av ek. Troligen krigsskepp. Skeppen stenfylldes vid sänkningen. De 50 pålarna, av bok och ek, är 0,08-0,1 m i diam. Pålarna är i S-delen grupperade i 2 pålverk, medan det i N är enstaka spridda pålar.

För mer utförlig beskrivning av fartygslämningarna, se L1987:6522.

Tradition: Spärren har sedan länge varit känd av fiskare, och den har varit lokalt känd som "bron". Man har ibland menat att det rört sig om en översvämmad vägbank "en gammal väg till Malmö".

Terräng: Sandmark. Havsbotten.

Orientering: Foteviken.

Antikvarisk kommentar: På 1950-talet observerades den även från flyg. Den kan även skönjas på ekonomiska kartan. En spärr byggs för att skydda och reglera trafiken till och från något som varit värt att skydda. Det har således diskuterats huruvida Foteviksspärren skyddat en ledungshamn eller en marknadsplats, eller bådadera. Eventuellt var det på denna plats den danske kungen Niels drabbade samman med sin släkting och rival Erik Emune år 1134. Eventuellt härrör spärrens andra fas från detta slag. Historikern Saxo berättar om striden och kallar den på latin för "pugna forensis", vilket betyder marknadsstriden. Åtskilliga landarkeologiska insatser har gjorts i omkringliggande områden för att återfinna denna marknadsplats, men den lyser ännu med sin frånvaro.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS