Publicerad av: Kula - Kulturlandskap AB
RAÄ nummer: Steninge 27:1
Geografisk plats: Steninge socken, Halland
Fossil åkermark präglad av ett stort antal formelement och en påtaglig morfologisk variation. Området är 600 x 160 m i sin största utsträckning. Lämningarna består av minst ett hundratal röjningsrösen, stensträngar, jordvallar, hak och stenmurar. Över stora delar av området finns mer eller mindre tydliga rester efter ett regelbundet utformat parcellsystem (bandparceller) med terrasskanter, stensträngar och jordvallar orienterade i NV-SO. Längst i norr löper ett antal terrasskanter och en stensträng i NO-SV, d v s vinkelrätt mot huvudriktningen i söder. Parcellmönstret är bäst bevarat längst i söder, där flera 0,5–0,7 m höga terrasskanter avgränsar ett antal 10–33 meter breda ytor. I mellersta delen av området är parcellstrukturen mera fragmentarisk p g a sekundär odling och bortplockning. Här finns dock flera parcellbegränsningar som löper parallellt och som tydligt avslöjar att marken tidigare varit regelbundet indelad. Längst i norr är terrasskanterna överlag mäktigare. Den högsta terrasskanten är här närmare två meter hög. Den ursprungliga parcellbredden verkar även här ha legat på cirka 10–11 meter. Minste ett 20-tal bandparcellerade ytor kan iakttas men det ursprungliga antalet har säkerligen varit betydligt större.
I mellersta delen finns på flera ställen i den överlag ganska branta terrängen tvärgående terrasskanter som avslutar enskilda odlingsytor. Flera av dessa är uppemot en meter höga och avspeglar ett både långvarigt och sannolikt intensivt brukande. Några av dessa terrasseringar överlagrar bandparcellstrukturen. Åkermarken överlagts i södra delen även av flera hålvägar.
Den fossila åkermarken har legat på byn Hulabäcks marker under senare århundraden och ligger utanför odlingsmarken på samtliga äldre kartor från 1728 och framåt.
Välbevarad och innehållsrik fossil odlingsmiljö med stort bevarandevärde.
Terräng: Delvis ganska brant sluttande terräng mot väster.
Antikvarisk kommentar: Väbevarad och variationsrik agrar miljö med stort vetenskapligt och pedagogiskt värde.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.