Hammare/smedja (L2008:4285)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Västra Ryd 198

Geografisk plats: Västra Ryd socken, Östergötland

Lämningar efter manufakturverk, ca 15x15 m (NV-SÖ), bestående av 1 grund efter räckhammarsmedja och/eller spikhammare och intilliggande hjulgrav.
Grunden är 15x7 m (NV-SÖ) och intill 0,5 m h, högst i SÖ änden, där det i marken är rikliga mängder slagg, från grusstorlek till 1-1,5 dm st. I SÖ kortändans NÖ hörn är en stensamling, 3x1-2 m och inifrån 0,2 m h, med sotig jord och tegelstensskärvor under ytan. I grundens mitt, mot SV kanten, är en uppbyggnad, 5x2 m (NÖ-SV) och intill 0,4 m h, av huggna stenar med borrspår. Mot grundens NV kortända är ett ojämnt fundament, 3x1-2 m (ÖNÖ-VSV). Mellan det fundamentet och uppbyggnaden i grundens mitt är en stenig svacka.
Hjulgraven, intill och parallell med grunden, är ca 10 m l (NV-SÖ) och 3 m br, kantad längs SV sidan av kallmur, 1,5 m br och inifrån 0,8-1 m h av 0,3-0,5 m st stenar, med plan ovansida. Kantas längs NÖ sidan av inifrån 0,6-1 m h kallmur i äldre åkant. Tämligen plan botten där lite vatten sipprar fram.
Intill och NÖ om grunden är marken plan, stenfri och rikligt kolbemängd. En kolbod har legat invid hammarsmedjan.
Manufakturverket med räckhammarsmedja och spikhammare fick sina privilegier och byggdes 1798 och var i bruk i alla fall till slutet av 1800-talet, noterad bl.a. vid brandförsäkringsvärdering 1857.

Terräng: Moränavsats i svag SV-sluttning, i och intill närmast torrlagd vattenfåra (NNV-SSÖ). Skogsmark (al och tätt med lövsly).

Antikvarisk kommentar: Lämningen ingår i en till stora delar välbevarad säterimiljö som byggdes upp kring sekelskiftet 1700-1800, vilket motiverar bedömningen som fast fornlämning. Den ovan liggande dammbyggnaden, som förlängts och omformats genom åren, byggdes för övrigt år 1801 för räckhammarssmedjans drift då en äldre hålldamm vid åns inlopp var förfallen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS