Hammarområde (L2021:571)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Alternativnamn: Viksjö bruk

Geografisk plats: Hamrånge socken, Gästrikland

Hammarområde, ca 180 x 70 m (NÖ–SV) bestående av platsen för en hammare, 2 dammvallar, 1 bro, 1 jordkällare samt stenmurar, kanal, stensatta strandkanter, 1 färdväg och 1 stenkaj.
En dammvall med bro, övre dammen, i områdets S del är ca 50 m lång (NÖ–SV) och 4 m bred av 2–7 skikt huggen sten, intill 1,2 m stora och 0,4 m höga. Högst är dammvallen närmast dammöppningarna. Dammen har 2 dammöppningar, 6 och 2,5 m breda. Dammluckorna läggs i med sättspel. Dammen har stag och ankarjärn och är delvis betongförstärkt. Nedströms dammen finns två åfåror, kanalliknade, ca 30 m långa. Sidorna på åfåran är delvis kallmurade av natursten men delvis raserad. I V dammöppningen finns en betong- och träkonstruktion som för in vatten i en kraftstation, vilken finns inne i en gammal trösklada. Tröskladan står på samma plats som den äldre hammaren. Från tröskladans N gavel finns en ca 25 lång, enkel strandskoning längs åns V sida.
En dammvall, nedre dammen, finns i mitten av området nedströms hammardammen. Den är ca 13 m lång (N–S) och består delvis av huggen sten, delvis av betong. Några stenar är huggna med bredkil. Dammen har två dammöppningar som leder vatten in i en kraftstation. Ena dammöppningen har luckor, den andra har sättspel. Dammen är intill 7 skikt hög, och byggd av intill 1 m stora och 0,4 m höga huggna stenar, varav några har huggits med bredkil. På vardera sidan av dammen finns utbyggda stödpelare, 2,5–3 m höga. På S sidan finns en kanal under dammbyggnaden, där stensättningen är förstärkt med ankarjärn av 1700-tals typ. Dammen är kraftigt beväxt av sly. Från dammen leder en modern träränna med överloppsvatten. Tidigare stensatta kanalkanter och byggnadsgrunder har raserats och huggen sten ligger i vattendraget, bl a delvis under den moderna trärännan. Från dammen längs en ca 80 m lång sträcka åt NÖ är delvis bevarade intill 1 m höga, kallmurade stenkanter ända ut till sjöstranden. På N sidan av åfåran finns ett båthus uppbyggt invid och delvis på en 4,5 x 5 m stor lastkaj, av ca 1 m stora naturstenar.
I området vid nedre dammen ligger ett par lagerstenar och stenar huggna med bredkil. En lagersten, i ett hörn, har 0,5 m långt, 0,1 m brett och 0,05 m djupt spår. En lagersten ligger i en stenmur.
Från nedre dammen ut till sjöstranden leder en gammal väg, inmätt längs en ca 90 m lång sträcka, delvis utfylld med slagg. Vägen fortsätter längs sjöstranden.
Spridd slagg finns längs vattendraget på båda sidorna av stranden.
I områdets NV del, mellan gamla vägen och en hästhage finns delvis kallmurad stenmur 1–1,5 m hög, delvis uppkastad sten, där stenen är 0,1–1 m stor.
Intill nedre dammen på dess SÖ sida finns ett område med mycket skräp som troligen härrör från en byggnad.
I SV delen av området finns en del av en stensatt kanal under nuvarande vägbanken, men är nu en jordkällare, med en del av en möjlig dammvall av natursten längst in i källaren, intill 2 m hög. Stenarna är 0,5–1 m stora.
I området finns kallmurade stenmurar, av 2–3 skikt huggen sten i storlek 0,5–1 m.

Terräng: Moränmark och slybeväxta strandkanter.

Antikvarisk kommentar: Viksjö bruk fick sina privilegier den 29 november 1676. Bruksområdet är större än vad den aktuella kulturmiljöinventeringen noterat.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS