Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Kalmar 154
Geografisk plats: Kalmar socken, Småland
Datering: I ett av de inre vraken påträffades ett handtag till en trefotsgryta ytligt liggande. Detta kan indikera en datering till 1600-tal av vraket. Överlag indikerar vrakens byggnadsteknik en relativt stor variation i ålder.
Status: Okänd. Det är inte med säkerhet bekräftat att det verkligen rör sig om ett vrak.
Bärgning: Hösten 1988 påträffade medlemmar i dykarklubben Kalmarsund lämningar av fartyg under utbildningsdyk. Totalt påträffades åtta definierbara samt två förmodade vrak.
I oktober 1988 besiktigades vraken av Kalmar läns museum. Under ett senare skede videodokumenterades även en del av fynden. Fartygsresterna är kraftigt skadade p.g.a. det ringa djupet i området. Isvandring och sjöhävning har successivt brutit ned skroven. Konstruktionsmässigt förekommer både kravell- och klinkbyggnad bland fynden, och vrakens storlekar förefaller variera relativt mycket.
Fartygens relation till Kalmar slott är i dagsläget svårbedömd. Ytterligare inventering och dokumentation måste genomföras för att besvara frågan huruvida vraken fyllt t ex en spärrfunktion. Blotta förekomsten av vrak i detta seglationsintensiva område är dock ingen överraskning.
Kalmar läns museum planerade att fortsätta dokumentationsarbetet tillsammans med dykarklubben Kalmarsund 1989.
Orientering: Kalmar yttre slottsfjärd., Kalmarsund
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.