Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Kristianstad 305
Geografisk plats: Kristianstad socken, Skåne
Boplats, okänd utbredning, delundersökt, ca 520 x 340 m (ÖNÖ-VSV). Inför exploatering av fastigheterna Lillö 50:12 och 50:21 i Kristianstad, utfördes sommaren 2007 en arkeologisk förundersökning av Regionmuseet Kristianstad. Söder om ytan utfördes en arkeologisk undersökning 2001, som resulterade i boplatslämningar från senneolitikum - romersk järnålder och en tidigneolitisk grav.
Vid förundersökningen togs tre schakt upp med hjälp av grävmaskin. Totalt schaktades 660 m2. Inom de avbanade ytorna påträffades ett 40-tal anläggningar i form av stolphål, gropar och en härd. Inom en stor del av området fanns ett fyndförande, fossilt matjordslager. Dessutom påträffades ett antal äldre diken och sentida dräneringsdiken.
Gemensamt för lagerna på platsen och flera av de anläggningar som undersöktes är att de är mycket nedbrutna, framför allt p.g.a. mängder med sorkgångar i de sandigare partierna av ytan. Lagerna är överlag humus- och sotblandade. Totalt undersöktes 13 m2 lager inom ramen för förundersökningen. Lagerresterna inom ytorna innehöll en varierande mängd flinta, keramik och sentida material. Fynden utgörs av flintavslag, flintkärnor, knackstenar, en skivskrapa, en malsten, djurben, förhistorisk keramik, bränd lera, träkol, tegelfragment, yngre rödgodskeramik och glasfragment. Vid metalldetektering påträffades en mängd järnföremål och fragment, samt en sölja av brons, ett bronsbleck, en bronsknapp, en bit koppartråd och en muskötkula. Samtliga metallföremål bedöms härröra från historisk tid. Det samlade fyndmaterialets kronologiska tyngdpunkter ligger i bronsålder - äldre järnålder respektive i historisk tid.
Fynd : flintföremål och avslag, knackstenar, en malsten, djurben, förhistorisk keramik, bränd lera, träkol, tegelfragment, yngre rödgodskeramik, glasfragment, järnföremål och fragment, en sölja av brons, ett bronsbleck, en bronsknapp, en bit koppartråd, en muskötkula
Datering : bronsålder - äldre järnålder samt historisk tid. RAÄ Dnr 321-2419-2007.
Antikvarisk kommentar: Mot bakgrund av förundersökningsresultaten är det vår uppfattning att boplatsens tyngdpunkt bör förskjutas åt sydväst, i förhållande till den preliminära avgränsning av fornlämningen, som gjordes efter utredningen 1999. - - Kristianstad 308 är överförd till Kristianstad 305.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.