Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stockholm 710
Alternativnamn: "BÅT VIII"
Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland
Bärgning: Båten påträffades under de arkeologiska undersökningarna på Helgeandsholmen 1978-1980.
Efter friläggningsfasen vidtog dokumentation in situ. Jordprover av olika slag samlades in. Kompletterande prov för bl.a. mikrofossilanalys och dendrokronologi togs. Därefter vidtog lyft- och fullskaledokumentationsfasen. Delarna transporterades till SSHM för konservering.
Status: Endast styrbordssidan, utom fören, var bevarad.
Kölen var T-formad midskepps, men övergick till spunningssnitt mot stävarna. Den var sammansatt av två delar, ihopfogade med en vertikal snedlask. Vid lasken till förstäven, ovanpå kölens förliga ända, satt en detalj, som förmodligen tjänat till att jämna ut lasken, där ändarna var olika höga. Delen var försedd med en vertikal laskyta mot stäven, vilket indikerar att kölen reparerats, eller att förstäven bytts ut. Kölens mätte 10,4 m x 20 cm x 27 cm. I akteränden fanns ett tapphål för akterstäven.
Förstäven mätte 187 cm. Den var försedd med spunning för samborden. Akterstäven saknades, men dess obetydligt utfallande vinkel gick att utläsa av ett resningsknä, som varit fästat till köl och stäv med spik. Diagonalt mätte den 101 cm. I sidan på knäets vertikala del fanns urtag och spikhål för de två första bordgångarna.
Av bordläggningen återstod 16 bordgångar på SB och 4 på BB. Det är ovisst om det 16:e bordgången var relingsbordet. Bordplankorna korta, bordstråken bestod av 6-8 plankor. Borden var laskade med den förliga plankan ytterst, och drevade med snoddar av djurhår i grova rännor i nåten och kakor av djurhår i bladlaskarna. Bordens bredd var 1-3 cm. De var sammanfogade med omböjda järnnaglar. Borden hade ibland en rits invändigt i bladlasken, där lasken började. På de nedre bordgångarna fanns en längsgående rygg invändigt på plankorna.
25 spant var bevarade. De bestod av bottenstockar, och på SB även upplängor och topptimmer. Spanten var fastsatta med tränaglar, ofta försedda med kil. På spantens ovansida fanns spikhål från garneringen. På undersidan fanns 1-2 våghål. Bottenstockarnas bredd och tjocklek var 11 - 24 cm x 8 - 17 cm. Centrumavståndet mellan spanten var ca 50 cm.
En tvärskeppsbalk, avbruten i ena änden och med ett hak i den andra, mätte 335x16x10. På dess ovansida fanns åtta motställda urtag, fyra på var sida. En annan tvärbalk var även den avbruten, men den har varit genomgående. Den var ihålig och torde ha fungerat som pumpdal. På ovansidan fanns en öppning i vilken vatten kunde hällas eller pumpas. Denna balk mätte 327x25x18 cm. Långskeppsbalken hade ett L-format tvärsnitt och mätte 638x16x10 cm. Den var försedd med 11 hak, ca 25 cm breda och 2-3 cm djupa. I balken fanns 8 tränagelhål.
Tre stycken tvärbalks"knän" påträffades i läge, på SB spant 6, 11 och 17. Dessa låg ovanpå spanten och följde dess form. De var fastsatta med tränaglar och var på undersidan försedda med hak för garneringen. För balkarnas fastsättning var "knäna" försedda med hak i sidorna i vilka motsvarande hak i balkarna fästs. Måtten på "knäna" var 185-205 x 12-13 x 14-18 cm.
Två björnar påträffades i läge. De var fästade med spikar i spanten och på undersidan försedda med hak för garneringen. Änden mot kölsvinet var rakt avkapad. Björnarna mätte 105 och 127 cm.
Sju garneringsstråk fanns på SB sida. Några av dem var laskade. Avståndet mellan garneringen var ca 30-50 cm. Bredden har varierat mellan 13-20 cm och tjockleken mellan 1-3 cm. Deras ursprungliga sträckning är oklar, men de verkar ha löpt mellan spant 1 och 24.
Två vägare framkom på styrbordssidan. Den ena löpte från spant 6 till spant 24 och låg över den 4:e bordgången. Den mätte 712 x 10-15 x 5-9 cm. Vägaren har varit fastspikad i spantet. Den andra vägaren löpte mellan spant 2 och spant 18 vid den 12:e bordgången, från och med spant 2 något förskjuten mot den 13:e bordgången. Den mätte 800 x 10 cm x 5 cm. Den var fäst med kilförsedda tränaglar.
Mellan spant 6-18 fanns ett kölsvin med ett mastspår som mätte 29x14, djup 7 cm. På undersidan fanns nöt. Kölsvinet har vilat helt på spanten. Kölsvinet mätte 615 x 9-29 x 17 cm, och var bredast vid mastspåret.
Under vraket fanns delar tolkade som en avvisarlist som följde nåten mellan 13:e och 14:e bordgången. Tvärsnittet var halvmåneformat och den var fäst med tränaglar. Den var ca 11 cm bred och 5 cm tjock. Även ett vantfäste samt en lös björn framkom också.
Orientering: Helgeandsholmen, Stockholms ström
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.