Slott/herresäte (L2002:7593)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Skinnskatteberg 375

Geografisk plats: Skinnskatteberg socken, Västmanland

Herrgårdstomt (bruksherrgård) inkl. trädgård, intilliggande f.d. ladugårdskomplex samt bebyggelselämningar och kulturlager SÖ härom. Herrgårdstomten, med trädgård och område för ladugårdskomplexet, är ca 170x100 m (NÖ-SV) med en utlöpare från S:e hörnet mot SÖ, 130x35-80 m (NV-SÖ) med ytterligare bebyggelselämningar och kulturlager.
Bruksherrgården i NÖ delen, mot Hedströmmen och dammen vid f.d. hammaren, är en byggnad i två våningar med en tredje våning i centrala partiet, där mittkroppen bildar en frontespis. Putsad fasad med pilastrar. Empire. Sekundärt plåttak. Herrgården stod färdig 1862 efter det att den gamla herrgården hade brunnit ned 1858. Framför huvudbyggnaden, mellan denna och Hedströmmen och dammen, har tidigare stått två flygelbyggnader med två vidhängande rosenträdgårdar. Inga spår av dessa kan ses. Dessa kan eventuellt ha tagits bort eller förstörts i samband med branden 1858.
Intill och SV om herrgårdsbyggnaden sträcker sig trädgården, som utmed kanterna har en igenväxt karaktär. I övrigt öppna gräsytor och en fontän med mindre damm centralt placerad. I SV delen av trädgården är en pergola. Utmed trädgårdens NV långsida står en modern, skjulliknande byggnad, som starkt kontrasterar mot huvudbyggnaden.
Utanför trädgårdens avslut i SV, intill och SV om mindre väg (NV-SÖ) har tidigare stått två ekonomibyggnader. Den mindre av dessa är svårt att iaktta spår efter idag, men den finns med på laga skifteskartan 1911. Det gör även den tydliga grunden efter ladugård på cementplatta, ca 27x11 m (NV-SÖ), nu riven men fortfarande intakt 1964 enligt ekonomiska kartan. Intill områdesbegränsningen här står en äldre villa, nu obebodd.
Det äldre, ursprungliga ladugårdskomplexet har legat intill och SÖ om trädgårdens S hörn. Detta område omfattas nu av mindre vägar mot SÖ samt ett fullständigt med lövbuskar och sly igenväxt parti. En uthusgrund skall finnas här till en byggnad som fortfarande var intakt 1964, men var fullständigt omöjlig att besiktiga 2011 p.g.a. totalt igenväxta ytor. På 1752 och 1791 års kartor finns här ett fyrlängat ladugårdskomplex, som ej längre framträder i terrängen.
SÖ om detta parti står ett äldre bostadshus, som påstås vara från 1600-talet, och som är bebott. Eftersom inga byggnader finns i detta parti på 1700-talskartorna måste detta hus vara flyttat till platsen senare, dock för 1905-1911, eftersom det är utsatt på platsen på den häradsekonomiska kartan från nämnda år. Några meter S om denna byggnad är en uthusgrund, 7,5x6,5-7 m (NV-SÖ) med tydlig, nyligen framgrävd, syllstensrad utmed den NÖ sidan av 0,3-1 m st stenar. På denna grund står ett mindre, sekundärt uthus. Runt dessa byggnader är tomten mycket kraftigt ur- och omgrävd, där jordmassor har flyttats till tomtens framsida för att nivellera och jämna ut tomtytan. På så sätt har terrasserade ytor skapats under de senaste åren. NÖ om och nedanför fastigheten Prästbyn 1:18 går en markväg (NV-SÖ), som också har inneburit omfattande schaktningar. Intill denna är även den brunn som anges i länsstyrelsens handlingar för det aktuella ärendet, där grävningar pågick 2008. I samband med markarbetena har ett flertal hästskor, mycket sot och kol och även slagg(sten) och enstaka järntackor påträffats.
SÖ härom, i områdets SÖ:e parti, finns en närmast kvadratisk uthusgrund, 7-8 m i sida (NÖ-SV till NV-SÖ) med väggvallar i slaggsten, 1-1,5 m br och 0,3-0,6 m h. Ingång utmed NÖ sidan. Några meter NÖ om denna finns möjligen en igenfylld jordkällare (eller möjligen en tjärdal), vilket var svårt att avgöra p.g.a. dåliga besiktningsförhållanden.

Terräng: I SÖ måttligt NÖ-sluttande morän- och sedimentmark, i övrigt tämligen plan mark med slänter ned mot Hedströmmen. Tomtmark och trädgård.

Antikvarisk kommentar: Förutom de i beskrivningen nämnda strukturerna kan dessutom kulturlager och anläggningar under nuvarande markyta förekomma. Herrgården med vidhängande trädgård intill och SV därom finns belagda på flera kartor från 1900-talet och ned i 1700-talet, den äldsta från 1752. På den äldsta kartan från 1696 finns bebyggelse på platsen för den nuvarande herrgården med namnet Prästbyn. På häradsekonomiska kartan från 1905-1911 och laga skifteskartan från 1911 finns även en nyare trädgårdsdel intill och SÖ om den äldre trädgården, som vid registreringen 2011 inte har medtagits i området för herrgårdstomten. Denna trädgårdsdel är numera övergiven och överväxt med skog. Detta parti är utsatt som ängsmark på 1700-talskartorna med beteckningen Stallhagen. Den igenväxta ladugårdstomten intill och SÖ om den primära trädgårdens S hörn finns belagd på 1752 och 1791 års kartor. Merparten av de kulturlager och strukturer som har funnits i anslutning till det s.k. 1600-talshuset längst i SÖ lär vara borta efter de omfattande schaktningar som fastighetsägaren har vidtagit under de senaste åren. Någon bebyggelse finns dock inte markerad här på 1700-talskartorna.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS