Hytt- och hammarområde (L1981:6992)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Kil 56:1

Geografisk plats: Kil socken, Närke

Hytt- och hammarområde, ca 80x30-45 m (NÖ-SV), utsträckning (Ö kanten) efter arealmätningskarta från år 1818. På den är smedjan utritat. Se nedan för detaljerad beskrivning.
Här fanns förr en masugn som omnämns första gången år 1539. Driften pågick till år 1770, då det blåstes för sista gången.
År 1635 togs en stångjärnshammare i bruk och smidet fortsatte med smärre avbrott fram till år 1908. (Specialinventering 2017, lst dnr 436-3848-2017)

- - - Revideringsinventering 1981: 6 m NÖ om NV hörnet av grunden till hammarsmedjan är en husgrund, ca 4x4 m (NNÖ-SSV) och 0,6 m h.
Från hammarsmedjans grund leder en stenskodd ränna åt NNÖ, ca 25 m l, 1,2 m br och 1,5 m dj.
13 m SSÖ om SÖ hörnet av ett mindre uthus är en minnesskylt med inskrift:
RAMSHYTTE MASUGN / NEDLADES 1770 / NÄRKES SKOGSKARLAR 1976
Historik. Från år 1539 äldsta bevarade urkunden. 1908-1909 upphör smidet definitivt. byggnader rivs.
- - - Förstagångsinventeringen 1956: Hyttplats, belägen NÖ om nuvarande dammbyggnad i dalgången utefter bäcken. De enda rester, som nu finns kvar efter den gamla hyttverksamheten, är slagg i dalgången. Slaggen är av gråaktig färg. På dalgångnens Ö sida finnes grunden till hammarsmedja. Mot N är denna grund ca 13 m l och 3,5 m h.
Mot S-SV från dammbyggnaden (vägen) synse några holmar i dammen vid vilka det gamla dammfästet säges ha varit beläget. Uppgiften given av Forstmästaren Björn Sjöström.
Ramshyttan, Lockhyttan, Klockarehyttan och Blacksta hyttan finnes beskrivna med historik i Örebro Pappersbruks jubileumsskrift av år 1951. Stockholm, tryckort. Esselte förlag.
Slagglämningarna vid Ramshyttan äro av mycket liten omfattning. sannolikt har hyttan legat å den plats där murlämningar efter hammarsmedjan finneas. Av hyttpipan syns nu inga lämningar.

Terräng: Bäckravin.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS