Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Husaby 111:1
Alternativnamn: Blombergs kalkbruk
Geografisk plats: Husaby socken, Västergötland
Kalkbruksområde, ca 580x200-400 m st (N-S) bestående av 2 kalk/alun/skifferbrott, ca 45 kalkugnsruiner, 1 rödfyrsområde, 1 källare och 1 väg.
Kalk/alun/skifferbrottet (huvudbrottet) i områdets N, Ö och SÖ del, är ca 370x100 m st (NNÖ-SSV) och 2-8 m dj, den djupaste delen belägen i brottets centrala del. Brottet är brutet i två pallkanter. I områdets N spets är ytterligare ett brott, ca 150x30 m st (NV-SÖ) och 2-5 m dj, den djupaste delen i brottets Ö del. Vatten är ställvis stående i brottet. Ställvis i brotten har odlingssten, skräp och jordbruksavfall tippats.
Kalkugnsruinerna, framför allt belägna i områdets Ö del, är ovala, vanligen 15-21 m l, 12-13 m br och 4 m h, vanligen orienterade i Ö-V. Väggarna utgörs av vallar av rödfyr. Några av ugnarna har rester av kallmurade ytter- och innerväggar, intill 2 m h av sten- och skifferblock 0,3-0,7 m st. De flesta ugnarna har rester av kallmur i öppningen vanligen 2-3 m h av 0,2-0,7 m st skifferblock. Ugnar med både en och två öppningar förekommer, vilka vetter mot både Ö och V. Ugnarna är belägna i oregelbundna rader. Flera av ugnarna ligger parvis så att en vägg är gemensam med bredvidliggande ugn.
Rödfyrsområdet, är beläget i områdets centrala och V del. I den centrala delen utgörs rödfyren av oregelbundna högar/ansamlingar 2-4 m h vilka ställvis är belägna i Ö-V-riktning gående vallar ut från ugnarna. Här kan ställvis kraftigt raserade ugnsrester iaktas i form av långsträckta vallar (Ö-V) med enstaka spår av kallmursrester. I det övriga området är rödfyren belägen i ett större till största delen sammanhängande tippområde som utgörs av 2-8 m h ansamlingar. I den NV delen är ett ca 100 m st område utschaktat. I V är ytterligare ett mindre område utschaktat. I områdets centrala del finns däckspår efter motocrossåkning samt skräp.
Källarrum, beläget i områdets N del, är ca 5x4 m st (Ö-V) och intill 1,7 m h och täckt av rödfyr. Vid ingången är muren synlig utgörande av 0,4-0,6 m st stenblock fogade med cement.
Vägen, går genom området med ugnar, belägen mellan de två yttre ugnsraderna, är ca 250 m l (NNO-SSV) och 2-3 m br. Några ugnar är belägna med kant mot vägen och har en kallmurad vägg intill 3 m h av vanligen 0,2-0,5 m st sten- och skifferblock.
Terräng: Svag V-sluttning av platåberg. Skogsmark, lövskog
Antikvarisk kommentar: Den del av brott och ugn som är belägen i områdets N spets bedöms tillhöra en äldre brytningsfas än övrigt område. Delar av området är relativt intakt och ugnarna är relativt välbevarade. Blombergs kalkbruk är ett av Kinnekulles äldre och större bruk. Driften sattes igång 1878 och lades ned 1954. Överförd i samband med digitalisering 2001-09-11p g a ändrad sockengräns, tidigare registrerad som RAÄ nr: Källby 56:1 /HZ/LB
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.