Fartygs-/båtlämning (L2013:4226)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STOCKHOLMS UNIVERSITET

RAÄ nummer: Dalarö 87

Alternativnamn: "BELLEVUEVRAKET"/"KRUKMAKARSKEPPET"

Geografisk plats: Dalarö socken, Södermanland

Fartygslämning. Fartyget har daterats till 1500-talet.

Status: Vraket består av en sammanhängande botten, 25 meter lång och 8 meter bred. Kring vraket ligger spridda spant, däcksbalkar och andra fartygsdelar. Fartyget har daterats till 1500-tal på grundval av upptagen keramik som legat ovanpå vraket. Det äldsta fragmentet utgörs av en del blyglaserat stengods.
Bärgning: Förstäv, en del keramik och tegelstenar bärgades av sportdykare på 1960-talet. Det är även känt att Flottan varit på platsen med dykfartyget Belos II. Bärgning av föremål skall då ha skett men detta är ej dokumenterat.

1985 07 14 ansökte en sportdykarklubb om tillstånd att få ta dendroprov från vraket. De hade gått en kurs i marinarkeologi för Carl Olof Cederlund. Efter kursens slut hade flera grupper bildats vilka genomförde mindre undersökningar på en del vrak i Stockholms skärgård. Riksantikvarieämbetet gav tillstånd efter att Sjöhistoriska museet gett sitt stöd för provtagningen samt att museet hade erbjudit sig att bekosta provtagning och analys av proverna. Träproverna skickades till Kvartärgeologiska avdelningen på Lunds Universitet. Analysen, som gjordes av Bartholin, gav inget resultat.

Under åren som följde dök gruppen vid upprepade tillfällen på vrakplatsen och kunde konstatera att den utsatts för plundring. Även gruppens egen mätutrustning försvann. Detta medförde att de 1988 09 19 ansökte om att få skyddsbärga vissa föremål. Riksantikvarieämbetet gav åter tillstånd med stöd från Sjöhistoriska museet. Fynden bärgades och överlämnades till museet.

Gruppen fortsatte sitt arbete på vraket. Man dokumenterade det noggrant bland annat genom fullskaledokumentation av ett flertal skeppsdetaljer. Detta möjliggjordes genom att Länsstyrelsen 1990 05 21gav gruppen bärgningstillstånd som förknippades med ett antal villkor. De fick endast bärga fem objekt vilka omgående skulle dokumenteras för att därefter åter läggas ner på vraket i sina ursprungliga lägen. Liknande tillstånd gavs till gruppen 1991, 1992 samt 1993.

Tyvärr har trots gruppens undersökningar inget resultat kunnat uppnås vad gäller fartygets ursprung och identitet.

Terräng: Plan dybotten

Orientering: I sundet S Dalarö - Korsholmen, S Dalarö

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS