Tegelindustri (L2022:1862)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Geografisk plats: Bro socken, Uppland

Ugnen bestod av två olika ugnsvalv, ett i norr och ett i söder. De ingick i samma byggnad, med ett uppbyggt tegelgolv som anlagts ovan dem. Det är tydligt två olika ugnar då de separeras av tegelmur. Ugnskonstruktionen omgärdades av en husgrund som var i natursten, bestående av både större stenar och block/berg. I norr fanns tegelgolv bevarat, vilket sannolikt fortsatte vidare norrut.
Av den norra ugnsdelen var 2,4 meter av ugnsvalvet bevarat av dess ursprungliga djup/längd. Kvar i ugnen låg rester efter sista användningen. Sannolikt har den dock varit omkring 4 meter, men resterande del av valvet har rasat in. Valvet var 1,2 meter brett i botten och 0,8 meter högt. Framför ugnen fanns rester av ett tegelgolv kvar, samt rester av tegelväggar i norr och i öster. Teglet i konstruktionen var generellt 0,29x0,14x0,08 m stort. Den västra väggen av natursten var 2 m hög och 2 m bred och delvis täckt av rasering. Den östra väggen var uppbyggd med två hålrum, som byggts upp med natursten i botten och sedan murats med tegel. Inom hålrummen låg tegel staplat i två synliga skift, utan spår av bruk.
Den södra ugnsdelen var i princip helt täckt med rasering och kunde därmed inte dokumenteras i lika hög grad. Dess utseende och dimensioner tycktes dock vara desamma som ugnen i norra delen (figur 6). I raseringen på denna sida av ugnen fanns en del gult håltegel. Även utanför södra delen fanns rester av tegelgolv, dock mycket sämre bevarat tegel. I sydväst syntes spår av att golvet möjligen haft ett skikt med gult tegel.

Antikvarisk kommentar: Enligt tillgängliga uppgifter tillkom bruket efter 1850

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS