Publicerad av: Länsstyrelsen Skåne
RAÄ nummer: Skanör m. Falsterbo 50
Alternativnamn: "RYSSEN"
Geografisk plats: Skanör m. Falsterbo socken, Skåne
Fartygslämning. Sammanhängande vrakrester fördelade på två fyndplatser, på basis av timrens dimensioner och konstruktionsdetaljer antas de kunna tillhöra samma vrak. Avståndet mellan de två synliga sammanhängande vrakresterna uppgår till 47 m. Troligen ligger stora delar översandade.
Fyndplats 1: förstäven har lokaliserats, den är 0,43 m br och 0,28 m tj. 2 smidda roderarmar med fingerling och rormalja påträffades. I området ligger spant, knän, lösa bord/garneringsplankor utspridda. De sammanhängande sektionerna ger vid handen att fartyget har varit byggt i kravellbyggnadsteknik. Materialet består av ek, som genom översandningen bibehållits i relativt gott skick. Borden/innergarneringen är mellan 0,06-0,1 m tj och 0,25-0,32 m br. Spanten är 0,37 m br och 0,1 m tj. Dymlingarna har en diam på 0,03-0,04 m.
Fyndplats 2: Detta område är betydligt mer översandat. Här har endast bord, innergarnering, bottenstockar och några enstaka spant kunnat observerats. Ett större sammanhängande element finns även i detta område. Dimensionerna överensstämmer med de konstruktiva detaljer som undersökts i det andra fyndområdet. Det kan därför inte uteslutas att det är fråga om samma vrak som delat på sig.
Vrakets konstruktion ger anledning att antaga att det är av hög ålder, kanske 1700-tal, och grovleken på timret (upp till 0,4 m i tvärmått) kan ge anledning till förmodan om ett örlogsfartyg. I ett område omkring vraket har ett flertal, ur botten uppstickande, grova skeppsdetaljer observerats. Det har inte kunnat konstateras om dessa är lösa vrakdelar eller uppstickande delar av under sanden dolda vrak.
I början av 1980-talet påträffades en fragmentarisk träskulptur i strandkanten, vilken är daterad till 1600-tal. Den kan emellertid inte med säkerhet sammankopplas med vrakfyndet.
Tradition: Vid intervjuver med lokalbefolkningen har inget framkommit som tyder på att en förlisning skulle ha ägt rum under senare delen av 1800-talet eller 1900-talet.
Terräng: Sand
Orientering: V om Skanör och Falsterbo, S om V. Haken utanför Skanör. Deccaposition: c röd 3,6 - violett 78,4 - grön 30,2 och röd 3,0 - violett 78,7 - grön 30,0 .
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.