Fäbod (L2024:6749)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Hugin & Munin Kulturinformation Aktiebolag

Alternativnamn: Gammfäbodarna

Geografisk plats: Bygdeå socken, Västerbotten

Gammfäbodarna, inom angivet område, ca 130x70 m (NV-SÖ), enligt historiska kartor. 1760 redovisas fäboden med fem stugor inom angivet område, dess fäbodvall låg Ö om stugorna och sträckte sig vidare åt NNV fram till Rickleån. Fäboden användes av tre hemmansägare i Överklinten och är bekräftad på kartor från 1709 till 1820. Vid laga skiftet 1850 nyttjades den enbart för slåtter. Namnet ”Gammelfäbodarna” står första gången på karta 1793.
Vid besiktningstillfället påträffades en husgrund, byggd som en terrass, belägen under en altan till en befintlig stuga, och som var större än altanen. Ö om stugan står ett nära nog sammanfallet utedass.
Enligt en informant i Överklinten uppfördes stugan av hennes släkting Helge Johansson (1905-2002) på 1960-talet. Han ska ha byggt stugan på en husgrund efter en kombinerad fäbodstuga/fähus. Informanten har själv vistats där förr om åren och uppger att det ska finnas åtminstone en kallkälla i närheten.
Andreas Karlsson, född i Överklinten 1884, berättar i en bandad intervju 1973, att fäboden användes under missväxtåren 1867-1869. Folk från Robertsfors, men även andra byar, bodde då där och livnärde sig på att fånga fisk och jaga fågel.
Till fäboden finns också traditioner knutna, se L2024:6748.

Terräng: Tämligen flack moränmark. Skogsmark, björk och barrblandskog.

Antikvarisk kommentar: På grund av ung, ogallrad produktionsskog är området svårbesiktigat, vilket innebär att det kan finnas rester av husgrunder som i nuläget inte går att se.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS