Småindustriområde (L1959:4837)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Angered 61

Geografisk plats: Angered socken, Västergötland

Småindustriområde, längs en ca 150 m l sträcka (VNV-ÖSÖ), finns i och intill bäcken lämningar efter 3 kvarnar. Dessa utgörs av 2 grunder, minst 3 dammvallar, 1 uttorkad damm och flera kallmurade partier.
I VNV är den ena grunden, 10 x 8 m (NNÖ-SSV) med 1 m tj och 1,4 m h väggrester, av tuktade, kallmurade stenar, 0,4 - 0,8 m st, delvis förstärkta med cement. I mitten är en nedsänkning, hjulgrav?, 4 x 0,7-1,2 m (VNV-ÖSÖ) och 1 m dj, med rester av trä och järn. Grunden har 3 öppningar, 1,2 m br. NNÖ sidan är helt inrasad. Uppströms grunden är en dammvall, 30 m l (NNÖ-SSV), 1 m br och 0,8 - 2 m h, av tuktade stenar, 0,4 - 0,8 m st, raserad på minst ett ställe och med ett utskov i NNÖ delen. Dammkroppen, omedelbart uppströms dammvallen, är nästan helt uttorkad och belägen i en naturlig försänkning av den kraftiga sluttningen. Ungefär på mitten av sträckan är den andra grunden, 7 x 5 m och 1,5 m h, av kallmurade stenar, 0,2 - 0,5 m st, kraftigt övermossade. Uppströms denna är minst två dammvallsrester, 3 - 5 m l (NNÖ-SSV), 1 - 2 m br och intill 0,7 m h, av kallmurade stenar. Ytterligare kallmurade partier finns i och intill bäckfåran. Stenar ligger utrasade i bäckfåran på flera ställen.
Tre kvarnar är markerade här på storskifteskartan 1794 med texten "qvarnar ti Espered" intill. På generalstabskartan 1869 syns två kvarnar men på häradsekonomiska kartan 1890-97 finns inga anläggningar alls markerade.
Dokumenterad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.

Terräng: Kraftigt sluttande bäckravin, storblockig moränmark. Skogsmark, blandskog och lövskog.

Antikvarisk kommentar: Kvarnverksamhet har bedrivits i bäcken åtminstone sedan slutet av 1700-talet, förmodligen tidigare.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS