Småindustriområde (L1963:7378)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Fullösa 34:1

Alternativnamn: Kärragårdens kalkbruk

Geografisk plats: Fullösa socken, Västergötland

Kalkbruksområde, ca 450x50-310 m (NNÖ-SSV) bestående av 2 kalk/alun/skifferbrott, ca 20 kalkugnsruiner, 1 rödfyrsområde, 1 husgrund och en väg.

Kalk/alun/skifferbrottet (huvudbrottet) i områdets SV del är ca 200x50-150 m st (NNÖ-SSV) och intill 4-7 m dj, den djupaste delen belägen i brottets SV del. Brottet är brutet i flera pallkanter. I områdets N del är ytterligare ett brott, ca 100 m st och vanligen 4-5 m dj.

Kalkugnsruinerna, belägna i områdets V del, är ovala, 11-17x10-12 m st (Ö-V) och vanligen 2-4 m h. Väggarna utgörs av vallar av rödfyr. Flera av ugnarna har rester av kallmur i ytterväggar och öppningar av sten och skifferblock vanligen 0,3-0,7 m l. Ugnarna har vanligen öppning i en ände. Flera av ugnarna har en vägg som utgörs av fast mark.

Rödfyren är belägen i områdets centrala och Ö del. Den utgörs av oregelbundna högar/ansamlingar samt ställvis långsträckta vallar i Ö-V riktning och är 1-5 m h. de största högarna är belägna i områdets Ö delar. I Ö är delar av rödfyren utschaktad.

Husgrunden, belägen i områdets centrala S del, är 6x5 m st (Ö-V) och intill 2 m h, delvis stående murade väggar. Funktionen är okänd.

Vägen, i områdets centrala del längs med fastighetsgräns i ÖSÖ-VNV riktning, är 2,5 m br. Vägen går igenom hela området.

Tradition: Bruket drevs från sekelskiftet 1900 fram till 1940-talet.

Terräng: Sluttning mot Ö av berg. Skogsmark.

Orientering: 15 m S om åkerhörn.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS