Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM
Geografisk plats: Härryda socken, Västergötland
Område med fossil åkermark, 64 x 60 m stort (NV-SO) bestående av 8 oregelbundna röjningsrösen, 2-4 m stora, uppbyggda av 0,1-0,7 m stora stenar. Vissa av röjningsrösena har en kantig form med kallmurade partier och är uppmurade mot en bergsklack eller en markfast sten. Området kantas av en ca 140 m l stengärdesgård i SV, NV och N, sedan upphör gärdesgården abrupt.
Tradition: Enligt Landvetter-Härryda hembygdsförening har ett torp vid namn Dammkärrslid (senare kallat Klyftetorpet) legat på platsen. Uppgifter i husförhörslängder omnämner Dammkärrslid från och med 1820-talet. Torpet ska ha varit bebott åtminstone fram till 1859. Torpets lokalisering till denna plats har inte med säkerhet kunnat beläggas på historiska kartor. En laga skifteskarta från 1844 visar förekomsten av en hägnad på platsen, men ingen bebyggelse finns markerad.
Terräng: Kuperad stenig Ö-sluttning ned mot våtmarksområde.
Orientering: Direkt N om vändplats på skogsväg och V om våtmarksområde.
Antikvarisk kommentar: Plats för ett torp enligt hembygdsföreningen. Inga husgrunder observerades i samband med besiktningen. Se under Tradition. Området är mycket svårtillgängligt på grund av tät vegetation. På grund av detta gick lämningens totala omfattning och innehåll inte att avgöra vid besiktningen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.