Dammvall (L1971:7893)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Gällaryd 130

Alternativnamn: Åldammsfallet

Geografisk plats: Gällaryd socken, Småland

Dammvallen och förstärkta åfåra. Enligt laga skifteskartan från 1864 finns en tydlig markering av en fördämning. En stengrund av vad som kan vara en byggnad fanns kvar vid fallet och kan möjligen vara en rest av en kvarn.

Fåran vid dammen är ca 30 m l, 5-10 m br och 0,5-1,2 m dj. En uppbyggd gång finns kvar i den V kanten av fåran med naturligt och tuktade stenar, 0,4-2 m st. Gången är ca 20 m l och 1 m br. Den ev. kvarngrunden består av en nedrasad konstruktion i den SV kanten av dammfåran. Grunden är ca 4x3 m st, bestående av stenblock, 2 x1-2x2 m st och 0,3-0,4 m tj. Naturlig sten är påförd. Fåran och gången är i relativt gott skick. Idag löper en spång eller mindre träbro över dammfåran och fram till den nämnda stensatta gången.

På platsen finns även uppgift om en ålkista. Enligt ortsnamnsregistret finns en notering från 1939 "Här fångas sedan gammalt ål". Enligt laga skifteskartan (06-RYD-90) från 1864 finns en tydlig markering av en fördämning och en anordning av kvadratisk form, som benämns ålkista. Vid fältinventeringen kunde konstateras att ålkistan inte fanns kvar. Däremot fanns den konstruerade fåran och dammvallsrester kvar. Enligt en rågångsåtgärd från 1777 noteras att "Långhult frälse bekommit", dvs fallit under adelns egendom. En streckmarkering på rågångskartan visar att platsen använts redan 1777, troligen ännu tidigare. Uppgift registrerad och lämning påträffad vid specielinventering år 2010. (RAÄ dnr 326-530-2011)

Tradition: Enligt muntliga källor (uppgiftslämnaren) finns en anekdot eller berättelse om Ålkistan. Vid fallet och dammen som fanns vittjades dagligen ål i ålkistan av traktens bönder. Vid ett tillfälle togs en tjuvfiskare på bar gärning som fick uppleva ålkistan från insidan, sannolikt en blöt upplevelse som avskräckte från fortsatt tjuvfiske.

Terräng: Blockig morän i S-sluttning. Skogsmark (blandskog). Vid fallet mycket block- och stenrik fåra.

Orientering: Öppen hagmark Ö om fåran. Där finns även en utsikt med bänk idag.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS