Fartygs-/båtlämning (L1960:6493)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

RAÄ nummer: 931:008

Alternativnamn: WESTFALEN

Fartygslämning, WESTFALEN, minsprängd 1944-09-07.
Fartygsskrovet är brutet mitt itu och ligger med stäven och akterskepp samman. Förskeppet ligger på babordssidan, medan akterskeppet ligger på styrbordssidan. Midskepps ligger vrakdelarna 20 meter från varandra.

Historik: Ångaren Westfalen från Bremen, tyskfångtransportfartyg. Fartyget fungerade fram till 1939 som katapultskepp för Lufthansa. Flyg kunde starta från fartygets däck, landa på vattnet och lyftas ombord igen. Westfalen var stationerat i Atlanthavet. Från 1941 blev fartyget mestadels använt till trupp- och materialtransport. Dimensioner och byggnadsår: 124.8x16.1x9.4m, stål, 1905.

Händelseförlopp: Den 7/9 hade fartyget lämnat Norge med ca 200 tyska soldater och 75-80 fångar ombord (50 norska motståndsmän). Fångarna, som skulle transpoerteras till läger i Tyskland, var placerade i propellertunneln längst ner i skeppet. De var stuvade så tätt samman att några måste stå upp när andra skulle sova. På durken låg träull som använts vid tidigare transporter av fångar, vilken stank hemskt i det mörka rummet. Chefen för transporten var den tyske SS Scharführer Wilhelm Heinze med öknamnet "Bankemanden", han var känd för att utöva tortyr som led i vetenskapliga experiment. Den 8/9 var fartyget i mycket hårt väder på väg söderut genom Kattegatt. Ca kl. 11:15 ljöd en kraftig explosion förut i skeppet och 45 sekunder senare ljöd ytterligare en i akter av fartyget. Fångarna släpptes ut från från botten av fartyget och de lyckades komma upp på däcket utan att det uppstod panik. Väl uppe på däck uppstod vild panik och alla slogs om plats i livräddningsbåtarna. Så vitt man vet överlevde endast fem av de norska fångarna. Totalt överlevde 78 personer medan 150 omkom, däribland Wilhelm Heinze.

Bärgning: Ett antal föremål har bärgats av danska sportdykare. Fyndlista: Kompass, lampa m m har bärgats av danska sportdykare. Privat ägo.

Orientering: Ca 3 nm VSV om Stora Pölsan (VM), Kattegatt.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS