Metallindustri/järnbruk (L1997:9298)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Sibbarp 84:1

Geografisk plats: Sibbarp socken, Halland

Område för järnframställning, 80x55 m (SSÖ-NNV), bestående av 1husgrund, 2 slagghögar, 1 dammanläggning samt tillhörandevattenrännor.Husgrunden är 15x7 m (N-S) och bildande en terrass iN-sluttningen så att den N kortsidan består av en 0.7 m hkallmur av natursten och den S kortsidan bildar ett hak in isluttningen, 1.5 m h. Även det SÖ hörnet bildar ett hak isluttningen. Eventuellt fortsätter husgrunden åt V, dock meroregelbunden och med inte lika tydlig terrasskant åt N, 7x2-5 m(Ö-V) och N 0.3 m h. Något sluttande yta.10 m ÖNÖ om husgrundens SÖ hörn är:Slagghög, 6x5 m (Ö-V) och ca 1 m h. Rikligt med runnen, tungjärnslagg i ytan. Omedelbart N om slagghögen går en ränna 15 m(N-S) och 0.5-1.6 m h. Ca 4 m längst i S, närmast slagghögen, ärkanterna kallmurade av 0.3-0.7 m st stenar. Från rännans bottenär det en höjd av drygt 3 m till slagghögens topp. Rännan slutari N i en bäck.10 m ÖSÖ om slagghögen är:Slagghög, 3-5 m (N-S) och ca 1.5 m h, belägen på 3 m br markremsamellan bäck i Ö och vattenränna från damm i V. Rikligt med tung,runnen järnslagg i ytan.Vattenrännan V om slagghögen, nu torrlagd, är 38 m l (N-S) och ca2-3 m br. Utloppet i bäck i N är stängt av kallmur 1 m h av0.5-0.8 m st stenar. Rännans S begränsning utgörs av en 0.9 m hkallmur i N delen av den damm. I vattenrännans S del ligger enkvarnsten 0.8 m diam och 0.2 m tj. En del sten i vattenrännanfrån dammen är sprängsten.Dammen består av en bågformad vall av kallmurad sten, övertorvadmed 0.2-0.5 m st stenar i kanterna. vallen är ca 50 m l, 2-3 mbr och 0.4-1.2 m h. Genom dammen rinner en bäck med utlopp Ö omvattenrännan.Området är bevuxet med bokskog.Se skiss i inventeringshandlingarna.

Terräng: N-sluttning invid bäck. Skogsmark (bok).

Orientering: Husgrundens SV hörn ör 14 m ÖNÖ om väg. Dammens (nr 4) V kant ör2 m NNÖ om väg och 20 m N om vägskäl.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS