Fartygs-/båtlämning (L1934:4218)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: 2:26

Fartygslämning, ca 29x9 m. Påträffades vid sjömätning av Sjöfartsverket, år 2009.

Denna fartygslämning påträffades 2009 vid Sjöfartsverkets sjömätningar och sedan av MMT inför Gasledningen NordStreams nedläggande. En ROV-dokumentation kunde fastställa att det är en fartygslämning av trä. Det är ett kravellbyggt fartyg, troligen med två master och en relativt trubbig stäv. Lämningen är bevarad i hela sin ursprunliga längd, men master och eventuella överbyggnader har rasat. Längden är cirka 30 meter och bredden cirka sex meter. I fören sitter en sex meter lång första sektion av ett åttakantigt bogspröt med klyvarbom. I fören finns också ett bråspel och bakom bråspelet finns en avbruten eventuell mast. På styrbords sida hänger ett ankare med ankarstock i trä kvar. Ankaret har järnband och troligen en ankarkätting som går in i ankarklyset på styrbords sida. Ankaret har en stor ring, vilket kan tyda på en 1700-talsdatering och tågvirkesrigg indikerar 1800-tal eller äldre . Ankarklyset har dekorationer, osäkert om ankarklyset är i trä eller bly. På babords sida finns kranbalken kvar, men babords ankare ligger på botten.

På babords sida ligger även eventuella delar av bogspröt, mast/riggdetaljer samt jungfrur fastsatta på relingen. En lucka på cirka 1 × 1,5 meter finns framför vinschen och bakom vinschen finns det dubbla länspumpar (alpumpar). Bakom länspumparna är det en lucka på cirka 1 × 1 meter, kanske en sorts "skylight". Vidare akterut ligger en ratt och ett möjligt gångspel. I aktern finns det en liten lucka vid den ornerade rorkulten. På styrbords sida vid aktern ligger en del plank, som ser ut att vara maskinfalsade, vilket i så fall daterar fartygslämningen från 1800-talets mitt och framåt. Med tanke på längden bör fartyget troligen ha haft två master.

Fartygets detaljer tillsammans med de troligen maskinfalsade planken gör att fartygslämningen troligen är från andra hälften av 1800-talet. Fartygslämningen bedöms därför motsvara fast fornlämning.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS