Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Vårfrukyrka 522:1
Geografisk plats: Vårfrukyrka socken, Uppland
1) Skärvstenshög, rund, 11 m diam och 1 m h. övertorvad med under torven talrika 0,05-0,1 m st, skörbrända skärvstenar. I mittenär ett söndersprängt block med borrhål, varav ett stort bortsprängt stycke bortförts, av dess mellersta del. mellan de återståendedelarna och N om den Ö, mindre delen är en grop, 5 m diam och 1m dj. Den Ö blockdelen är 2 m st och 0,6 m h, den V, större delenär 3 m st och 1,5 m h. I dess släta, måttligt NV-sluttande ovansida är en 2) Älvkvarnsförekomst, 1,6x0,7 m (VNV-ÖSÖ), bestående av 7 älvkvarnar, varav 1 otydlig 4-7 cm diam och 0,4-1,3 cm dj. 6är belägna i den nedre, VNV kanten, 1 i den övre ÖSÖ kanten alldeles intill sprängkanten varför fler möjligen funnits. I skärvstenshögens grop är en gul skylt med ordet "Avståndsbestämning". Gropen är skrotbelamrad. Ett par taggbuskar (krusbär).
Terräng: Krön av liten moränkulle i V kanten av odlad dal, Ö om och vid foten av tidigare rullstensås, nu stort grustag. Hagmark.
Orientering: 11 m VNV om väg (NNÖ-SSV) och 13 m Ö om gränsför grustag (N-S) samt 30 m N 10cg V om vägförgrening.
Antikvarisk kommentar: Enligt Bo Albertsson, Skånska cement, kommer grustäkt ej närmarefornlämningen. Markytan håller nu på att återställas, och hr Albertsson har uppmärksammats om att åverkan ej får ske på fornlämningen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.