Fartygs-/båtlämning (L2013:4385)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Nacka 215

Alternativnamn: TYR

Geografisk plats: Nacka socken, Uppland

Historik: Fartyget klassades vid Hammarbyverken i Stockholm 1954 och torrsattes på samma plats 1955.

Händelseförlopp: Vid tretiden på eftermiddagen lämnade Tyr Slussen med besättning på fyra man och hamnlots ombord. Lotsen skulle ut till Svenska Orientlinjens fartyg Sunnanland, som behövde hjälp för att ta sig in i Hammarbyhamnen. Mellan Blockhusudden och Biskopsudden kastades bogservajern över från Sunnanland till Tyr, och hamnlotsen bytte båt.

Plötsligt tornade Sunnanlands stäv upp sig framför Tyr, som hade hamnat på tvären framför Sunnanland. Överstyrmannen på Sunnanland lär ha skrikit åt kaptenen ombord på Tyr att denne skulle raska på, men av någon anledning vidtogs ingen undanmanöver. Sunnanland slog full back i maskinen, men lyckades inte hejda sin framfart utan rammade Tyr. Ena sidan revs upp och på mindre än en minut hade det inrusande vattnet ställt Tyr på helt fel ända, och med ett fräsande sjönk hon mot botten med aktern före.

Ett par minuter senare flöt några lådor och hinkar upp, men tre av de fyra ombordvarande följde Tyr i djupet. Den 23 årige däcksmannen Bernt Thuresson lyckades dock rädda sig genom att kasta sig i vattnet vid sammanstötningen.

Den 11 juli hittade dykare kaptenens kropp i styrhytten och tre veckor denare hölls en minnesceremoni över de övriga två besättningsmännen som man inte lyckats hitta.

Bärgningar: Tanken var att Tyr skulle bärgas, men hon hade sjunkit allt för djupt i bottenslammet för att det med dåtidens tekniska förutsättningarna skulle vara möjligt att plocka upp henne.

Övrigt: Sommaren 2000 upptäcktes oljeutsläpp i Saltsjön och man misstänkte att oljefat ombord på Tyr hade börjat läcka.

Övrigt: Position från Sjöfartsverket: N 59.19,15 O 18.07,62

Alternativ position (Stockholm 643) SWEREF 99 TM 6579773/677942.

Orientering: Mellan Finnboda varv och Biskopsudden, Saltsjön, Lilla Värtan

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS