Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Folkärna 70:1
Alternativnamn: Hyttbäckens hytta
Geografisk plats: Folkärna socken, Dalarna
Hyttområde, ca 100x40 m st (NNÖ-SSV), bestående av 1slaggförekomst och 1 hyttbacke. Inom ytan är också en kvarnlämning, se RAÄ Folkärna 70:1. Slaggförekomst, med obestämbar begränsning, ungefärlig utsträckning 100x10-40m st (NNÖ-SSV), bestående av masugnsslagg. Ställvis tätare förekomst, framförallt i S delen V om bäcken där sondning indikerar att ett bevarat varp kan finnas. Förekomsten är här liksom i övriga delar påförd jord och har en kraftig grässvål. Inom området för slaggförekomsten är hyttbacken, ca 20 m diam, med förtätad förekomst av kol och malm. Belägen på högsta punkten i den V delen av området.
Vid en kabelschaktning inom Folkärna 2:2 i juli 2018 utfördes en schaktningsövervakning på en omkring 115 m lång sträcka.
Först grävdes ca 60 m i Ö-V riktning 0,8 br och 0,8-0,9 m dj, genom ängsmarken väster om Hyttbäcken och 100 m S om väg 730. Inget av antikvariskt intresse fanns på denna del av sträckan som grävdes ned till naturlig mark.
Schaktet gick därefter vidare ca 17 m åt Ö, över Hyttbäckens bäckfåra, samt vägbanken på den Ö sidan av bäcken. I slänterna ned mot bäcken och i bäcken fanns under 0,6 m matjord flera lager av slagg och skrotsten blandat med sand och lera, schaktet var som mest 1,5 m djupt i och invid bäcken. På ca 0,5-0,7 m markdjup fanns i bäckens sidor större kantiga stenblock vilka bildade en ca 1,2 m bred ränna. I vägbanken iakttogs endast toppen på det övre slagglagret.
På den östra sidan av vägen vek schaktet av åt N i ca 43 m. Det var 0,4 m brett och 0,6 m djupt. Här fanns toppen på slagglagret över hela sträckan på omkring 0,3-0,4 m djup under torv och matjord.
Troligen är slagg- och skrotstenslagren lämningar efter ett varp hörande till hyttan. Stenarna i bäckens sidor har eventuellt hindrat slagg och skrotsten att kalva ut i bäckfåran. Inget daterande material kunde insamlas.
Terräng: Bäckravin och Ö sluttning ner mot bäck. Tomtmark, betesmark ochlövskogsbevuxen bäckfåra.
Antikvarisk kommentar: Besiktning och avgränsning med hjälp av hacka och sond. Eventuellt äldsta belägg under Dicka 1572 - Skålberg. // Undernummer 2)är byråmässigt utsatt på den digitala kartan i samband med
Vi fann inga bilder men du kan hjälpa till att dokumentera denna lämning genom att ladda upp en.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.