Stridsvärn (L2014:693)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Täby 452:1

Alternativnamn: Karbybatteriet

Geografisk plats: Täby socken, Uppland

Batteriplats, närmast bågformig, ca 190x25-40 m (VSV-ÖNÖ/NNV-SSÖ), bestående av 4 pjäsvärn i linje, 3 granatskjul, 1 krutmagasin (u) och 1 skyddsvall samt 1 transportväg.
Pjäsvärnen, belägna längs en 73 m l (Ö-V) linje i V, är halvrunda, 9-12x6-8 m (Ö-V) och 1,5 m h, av betong med korrugerad plåt invändigt. På N sidan är en övertorvad vall, 8-12 m br, 1-1,7 m h, i N förstärkt med sten och jord. 2 av granatskjulen är belägna mellan 1:a och 2:a resp 3:e och 4:e värnen från V, är ca 10 m l (Ö-V), 1,2 m br och 1,7-2 m h m h och har snett innertak av metertjock betong (underifrån bräder, bjälkar, rundvirke) och överst tjock sten- och jordfyllning. Två ingångar (från Ö resp V) med (öppna) stålportar nedanför trappor, invändigt är hyllor/insatser på N sidan med stålluckor på gångjärn, den i Ö skjulet ligger på golvet (se foto i inventeringsbok). Det största granatskjulet? (i SÖ) är 16x2,8m (Ö-V) och 1,3-2,1 m h, av betong, ursprungligen med stålportar i båda ändarna (den V nu borta) och en ventil i taket. Metertjockt tak av betong samt sten- och jordfyllning. Övertorvat. Skyddsvallen (bröstvärn) mellan pjäsvärnen och det stora granatskjulet är 58 m l, 4 m br och 1,5 m h, av sten och jord, och utgör förbindelsevärn. Den har två tvärmurar i SÖ, 4-5x3-4 m (Ö-V) och intill 2 m h, alla tre övertorvade. På vallen, i vinkeln mot NÖ, är ett upphöjt ståvärn/observationspost(?), 2x1 m. På N och Ö sidan av pjäsvärnen och vallen är långa fördjupningar efter sten- och jordtäkt, nu vattenfyllda. Krutmagasinet (u) ej identifierat i hällregnet och mörkret. Transportvägen leder från SÖ upp till pjäsvärnen, är ca 100 m l, 4-5 m br och 0,3 m h och mynnar ut i en öppen avplanad yta, ca 75x15 m, S om pjäsvärnen.

Karbybatteriet byggdes i en första version ca 1905 (1904 enligt Jarneberg 1987) med skyddsrum m.m. av trä som täcktes med jord. Omkring 1911 genomfördes en ombyggnad och nuvarande skyddsrum och ammunitionsutrymmen i armerad betong byggdes. Som eldlednings- och utkiksplats skulle bl.a. den nu försvunna väderkvarnen V om järnvägen användas (Täby hf).

Terräng: Flack moränhöjd i S delen av sidodalgång. Skogsmark, lövskog.

Orientering: V änden 14 m Ö om järnväg och omedelbart Ö GC-väg samt 20 m N järnvägskorsning.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS