Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Sproge 132
Geografisk plats: Sproge socken, Gotland
Boplatsområde, ca 10,5x6 m (NV-SÖ), bestående av 11 anläggningar, lerklining, 1 keramikskärva, djurben samt 1 järnkonkretion på en härdbotten. Vid en arkeologisk förundersökning av Länsmuseet på Gotland framkom 11 anläggningar 0,35 m under markytan inom området för det planerade huset: 6 stolphål, 2 härdar, 2 mörkfärgningar och 1 nedgrävning. 4 av stolphålen (varav 3 undersöktes och togs bort), 0,4-1,2 m stora och 0,5-0,6 m djupa, låg på rad och har sannolikt ingått i en byggnad som fortsatt norr om den undersökta ytan. Hålen har varit stenskodda och spår efter ca 0,2-0,25 m tjocka trästolpar fanns. Avståndet mellan stolparna var 1,75-2,0 m. 2 stolphål var betydligt mindre, 0,42 resp 0,6 m vida och 0,27 resp 0,3 m djupa. Dessa innehöll också en del troliga skoningsstenar. Det östligaste stolphålet undersöktes inte och ligger kvar under ett lager singel utanför det planerade huslivet. 5 m söder om stolphålsraden låg 2 härdar, 1,3×0,9 m stor och 0,18 m djup resp 1,2×0,8 m stor och 0,26 m djup. Intill härdarna fanns en 0,25 m stor och 0,06 m djup nedgrävning och i anslutning till stolphålsraden fanns 2 ca 0,3 m stora och 0,05 m djupa mörkfärgningar.
I och kring de fyra sammanhörande stolphålen fanns lerklining som visar att åtminstone delar av huskonstruktionen varit bestrukna med lera. Övriga fynd utgörs av 1 keramikskärva, djurben samt 1 järnkonkretion på en härdbotten.
14C-analys av kol från ett av de större stolphålen gav datering till vikingatid.
Vid förberedande arbete för ledningar/brunnar i ett snårigt parti strax söder om det blivande huset berördes ett igenlagt vattenhål som syntes som en svag försänkning. På sänkans södra sida låg några upp till 0,5 m stora gråstenar som en kantskoning. I sänkan påträffades ett lerkliningsstycke med tydliga avtryck av rundat trävirke. Vattenhålets utbredning kunde inte bestämmas vid förundersökningen; ej heller ett eventuellt samband med de påträffade boplatslämningarna. (Dnr 321-4640-2006).
Antikvarisk kommentar: Boplatsområdet är endast delundersökt; utbredningen är okänd. Ett av de framkomna stolphålen undersöktes inte utan ligger kvar övertäckt med singel, då det låg utanför det blivande huslivet. Den aktuella undersökningen är den fjärde inför nybyggnation i området. Vid samtliga undersökningar har tidigare okända boplatslämningar påträffats. De tidigare framkomna lämningarna har bestått av 1 stenpackning (ej undersökt-kvarligger), 5 härdar, 2 stolphål och 2 nedgrävningar. Mellanliggande ytor är inte undersökta. Se även Sproge 133. SV om de här beskrivna och undersökta lämningarna finns en sedan gammalt registrerad stensträng (Sproge 81:1) och en svärdslipningssten (Sproge 33:1). Alla lämningar är inte säkert daterade, varför det funktionella och kronologiska sambandet mellan dessa inte är klart.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.