Fiskeläge (L1936:7531)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Grundsunda 276:1

Geografisk plats: Grundsunda socken, Ångermanland

Område med tomtningar, 80x40 m st (NÖ-SV), bestående av minst 6fornlämningar. Dessa utgörs av 2 tomtningar, 3 ugnar och 1stenpackning av okänd art. 1) Tomtning, 3.5-5.5 m st (ÖNÖ-VSV),omgiven av en vall, 1-1.5 m br och 0.2-0.3 m h. Stensrna i Ösidan och Ö halvan av N sidan är 0.3-0.4 m st, helt till delvisövermossade. Stenarna i V sidan och V halvan av N sidan är 0.3-1m st. Öppning i V delen av N sidan. S sidan öppen = ingen vall.Vägg eller vall delar tomtningen mitt i tu. Den börjar i mittenav N sidan och sträcker sig i N-S. Den är 1 m br och 0.1-0.15 mh och består av flata stenar, 0.3-0.4 m st, helt till nästanhelt övermossade. Skiss i inventeringshandlingarna. 23 m NÖom nr 1 är 2) Tomtning, halvcirkelformig, 4.5x3 m st (NNÖ-SSV),omgiven av en vall, 0.7-1 m br och 0.2-0.4 m h. Stenarna är0.2-0.5 m st, helt till delvis övermossade. S halvan av Ö sidanöppen. I mitten är tre stenar, 0.3 m st som bildar en ring, 1 mdiam, härd? Skiss i inventeringshandlingarna. 25 m N om nr 2är 3) Ugn(?), rektangulär, 2x1 m st (NNV-SSÖ) och 0.2 m h,bestående av ett 10-tal stenar, 0.3-0.5 m st, lagda i enrektangel med öppning mot NNV. 2.5 m NV om nr 3 är 4)Stenpackning, 2x2 m st (NNÖ-SSV) och 0.1 m h. Bestående avstenar, 0.05-0.2 m st, helt till delvis övermossade . De störrestenarna bildar (för det mesta) en ram runt de mindre stenarna.Tomtning? 1 m ÖNÖ om nr 3 är 5) Ugn, rest av, närmast3-kantig, 1.2x1.2x1.2 m st och 0.2 m h av helt till delvisövermossade stenar, 0.2-0.3 m st. 13 m Ö om nr 5 är 6) Ugn,rund, 1 m diam och 0.3 m h, bestående av helt till delvisövermossade stenar, 0.2-0.4 m st. NV sidan utgörs av ett stortstenblock, 2x1 m st (NNV-SSÖ). Skiss iinventeringshandlingarna.

Terräng: Berghällar, berg i dagen och klapperstensfält. Udde som stickerut i havet.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS